Solarna elektrana Čakovec
Grad Čakovec

Solarna elektrana na Bazenima u Čakovcu stavljena u puni pogon

Nakon eksperimentalnog perioda solarna elektrana na Gradskim bazenima “Marija Ružić” stavljena je u puni pogon, izvijestio je Grad Čakoveec. HEP je gradu izdao Potvrdu za trajni pogon sunčane elektrane čime je pokrenut i proces razmjene energije sa distribucijskom mrežom.

Priključna snaga solarne elektrane Bazeni je 225 kW u smjeru predaje u mrežu, a priključna snaga u smjeru preuzimanja iz mreže je 370 kW.

POGLEDAJTE VIDEO

Grad Čakovec je solarnu elektranu na Bazenima instalirao u okviru provedbe projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ koji okuplja 11 partnera iz Hrvatske i Norveške.

Projekt vrijedi 265.155,61 eura, a njime je Bazenima osigurana samostalna proizvodnja električne energije za podmirenje vlastitih potreba, dok će višak predavati u mrežu HEP-a.

– Provedbom projekta „Dobra energija“ posvetili smo se širenju svijesti o potrebi stjecanja energetske neovisnosti i informiranja građana o potencijalnim izvorima sufinanciranja instalacije solarnih elektrana. U tom smislu, Grad je objavio poziv kojim dodjeljuje bespovratna sredstva za izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama (otvoren od 23.11. do 27.12.2023.) i interes građana je veliki – navodi gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini u službenoj objavi.

Grad Čakovec

Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ financirali su Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1.1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Partneri iz vlastitih sredstava osiguravaju 7,5% vrijednosti projekta.

Projekt okuplja konzorcij od 11 partnera koje predvodi Istarska županija. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, a Čakovec je u tom smislu već pokrenuo pripremu projekata solarnih elektrana na objektima dječjih vrtića i škola.