Punionica za auto
BT

Svi poticaji za električna vozila u Hrvatskoj iskorišteni za par sati

Danas su krenule prijave za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, a prema svemu sudeći svih 15 milijuna eura koje je za građane namijenio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potrošeno je u nekoliko sati. Iako još nema potvrde iz fonda, na njegovoj internetskoj stranici vidljivo je da su sva sredstva iskorištena.

Naime, Fond je na svojoj internetskoj stranici postavio brojač koji je u realnom vremenu prikazivao postotak iskorištenih sredstava, a on se u ovom trenutku već nalazi na 100 posto. Ispod njega bez dodatnih detalja piše da će to omogućiti uštedu 2679,48 tona CO2 na godinu.

Tako su svi poticaji i ovoga puta potrošeni u vrlo kratkom vremenu čime se nisu obistinile neke špekulacije da bi ove godine moglo ostati sredstava zbog smanjenog kupaca interesa za električne automobile. Prodaja električnih automobila i interes za njih su doista osjetno pali u Europi, no na našem tržištu gdje imamo vrlo mali postotak električnih automobila još uvijek očito ima dovoljno zainteresiranih za kupnju električnih automobila i drugih električnih vozila.

Fond je ove godine sufinancirao kupnju električnih vozila kategorija L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7, što uključuje i mopede i motocikle, kao i kupnju vozila kategorije M1 (osobni automobili i kombiji s do devet sjedala) na električni, plug-in hibridni pogon ili pogon na vodik. Očekivalo se da će se registrirati oko 2.000 novih energetski učinkovitih vozila. Subvencije su iznosile od 2,5 do 9 tisuća eura, a najviša cijena vozila mogla je biti 50 tisuća eura. Očekujemo da će se fond uskoro oglasiti s detaljnim priopćenjem.