Ukrajina će se solarnim projektima "boriti" protiv ruskog bombardiranja
Foto: Canva

Klimatske promjene povećat će ‘vrijednost’ solarnih panela na krovovima stambenih zgrada

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu otkrili su da će klimatske promjene povećati buduću “vrijednost” solarnih panela na krovovima stambenih zgrada diljem Sjedinjenih Država za do 20 posto do kraja stoljeća.

U radu “Klimatske promjene utjecat će na vrijednost i optimalno usvajanje solarne energije na krovnim zgradama”, koja je nedavno objavljena u časopisu Nature Climate Change, istraživači su kvantificirali učinke klimatskih promjena na vrijednost krovne solarne energije i optimalni kapacitet. Analizirali su podatke iz 2000 kućanstava u 17 američkih gradova, procjenjujući potražnju za klima uređajima i performanse solarnih panela u budućim klimatskim uvjetima.

Mai Shi, glavni autor studije, rekao je za PV Magazine da je ovo prva studija koja kvantificira kako će klimatske promjene utjecati na vrijednost krovnih fotonaponskih sustava za kućanstva u budućnosti.

Canva

“Vrijednost ovdje znači ekonomsku vrijednost, koliko kućanstvo uštedi na računu za struju kada instalira krovnu solarnu energiju. Naša analiza pokazuje kako će klimatske promjene utjecati na potražnju električne energije u kućanstvima kroz povećanu potražnju za hlađenjem i proizvodnju energije na krovovima kućanstava”, objasnio je Shi.

Istraživači su rekli da će vrijednost solara na krovovima porasti za između 5 i 15 posto u velikom broju američkih gradova pod umjerenim klimatskim promjenama do sredine stoljeća, a potom i do 20 posto do kraja stoljeća. Veća povećana vrijednost predviđena je u domovima s većim intenzitetom hlađenja i gradovima s povećanjem sunčevog zračenja i višim maloprodajnim cijenama električne energije.

“S obzirom na prosječni životni vijek solarne instalacije na krovu od 25 godina, sustav izgrađen danas doživjet će gotovo 2050. godinu. Stoga je važno da kućanstva razmišljaju o budućoj vrijednosti kada grade ulažu u solarnu energiju. Ako kućanstva to učine, naša otkrića pokazuju da će vrijednost solarne energije na krovovima porasti i  možda će  ih to motivirati da ulažu još više”, zaključio je Shi.