Solarna energija u Europi rasti će 2024. više od bilo koje druge
Foto: Canva

IRENA: Prošle je godine dodano 473 GW novih obnovljivih izvora, najviše solarnih

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (Irena) predstavila je u četvrtak svoje godišnje izvješće o globalnom širenju kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije. “Renewable Capacity Statistics 2024” prikazuje globalni kumulativni kapacitet obnovljivih izbora od 3,87 teravata, od čega je dvanaest posto – 473 gigavata – dodano samo prošle godine. Obnovljivi izvori činili su 86 posto ukupnih novih proizvodnih kapaciteta dodanih diljem svijeta prošle godine. I apsolutna vrijednost i relativni udio nove su rekordne razine. Fotonapon je imao daleko najveći udio od 345,5 gigavata, što čini 73 posto od ukupno dodanih obnovljivih izvora energije i 63 posto ukupno dodanih globalnih proizvodnih kapaciteta električne energije.

Iz perspektive obnovljivih izvora energije i fotonapona, brojke koje je utvrdila Irena su znatno niže od vrijednosti koje su do sada objavili drugi promatrači tržišta. Bloomberg New Energy Finance (NEF), na primjer, procjenjuje globalnu fotonaponsku ekspanziju 2023. na 444 gigavata. I Međunarodna agencija za energiju (IEA), koju su do prije nekoliko godina redovito kritizirali zbog preniske ocjene potencijala obnovljivih izvora energije, također je u analizi predstavljenoj u siječnju došla do znatno viših brojki od Irene – 375 gigavata.

Solarna energija u Europi rasti će 2024. više od bilo koje druge
Foto: Canva

Irena upozorava da širenje napreduje izrazito različitim tempom u različitim regijama svijeta, a mnoge zemlje nemaju koristi od energetske tranzicije. S 326 gigavata ili 69 posto ukupne ekspanzije obnovljivih izvora energije koju je utvrdila Irena, Azija je ponovno na vrhu. Međutim, to je prvenstveno zbog dodanih 297,6 gigavata u Kini, što predstavlja 91 posto rasta u Aziji i 63 posto novih instalacija diljem svijeta. S kumulativnim 1961 teravatom, Azija sada čini oko polovicu (50,7 posto) globalne proizvodnje obnovljivih izvora. S druge strane, Afrika, u kojoj živi 17 posto svjetske populacije, ima samo 1,6 posto obnovljive proizvodnje, odnosno 62 gigavata.

Francesco La Camera, generalni direktor Irene, enormnu brzinu globalnog širenja vidi kao dokaz da je “obnovljiva energija jedina opcija koju imamo za ubrzanje energetske tranzicije u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma.” Istodobno, podaci prikupljeni u izvješću Irena “također su pokazatelj da se napredak ne odvija dovoljno brzo”. Scenarij globalnog zatopljenja od 1,5 stupnjeva koji je sama Irena izradila u svojim “Pregledima svjetske energetske tranzicije” predviđa nužno povećanje od 7,2 teravata u sljedećih sed

am godina.