Konkurencija solarima? Inovativne vjetroturbine bez lopatica su novo rješenje za krovove
Foto: Canva

Konkurencija solarima? Inovativne vjetroturbine bez lopatica su novo rješenje za krovove

Nova vjetroturbina koju je patentirao Aeromine Technologies, može proizvesti 50 posto više energije od solarnih panela na krovu uz istu cijenu, tvrde iz tvrtke.

Ovaj tehnologija ne koristi klasične lopatice, već je riječ o zatvorenom uređaju koji je prvenstveno dizajniran za ugradnju na velike krovove, kao što su oni na stambenim zgradama. velikim trgovinama, tvornicama ili skladištima. Tehnologija koristi sofisticiranu aerodinamiku, slično kao na trkačem automobilu kako bi uhvatila i pojačala strujanja zraka. uređaj zauzima oko 10 posto prostora potrebnog za solarne ploče i proizvodi energiju 24 sata dnevno, sve dok puše vjetar.

Aeromine tvrdi da je, za razliku od konvencionalnih vjetroturbina koje su bučne, vizualno nametljive i opasne za ptice selice, patentirani sustav vizualno nepomičan i gotovo nečujan. Za razliku od velikih kopnenih i morskih vjetroelektrana, ovi sustavi mogu biti montirani su na krovove, čime se energija približava mjestima gdje je potrebna i smanjuje potreba za skupom infrastrukturom prijenosa energije na velike udaljenosti.

Svaka jedinica teži nešto manje 500 kilograma, može izdržati vjetrove do 200 km/h i može se nadograditi kako bi bila otporna na uragane i vjetrove brže od 400 km/h. Sustav generatora Aeromine je najsuvremeniji sustav rotor/stator s generatorom sa stalnim magnetom od 5 kW.

Tipična instalacija povezivala bi 10 jedinica ili više, za ukupnih 50 kW kapaciteta na krovu. Proizvodnja električne energije sustava od deset jedinica i 50 kW uvelike varira. Aeromine tvrdi da bi visina krova od pet metara i prosječna brzina vjetra od 4,5 metara u sekundi bila dovoljna za proizvodnju od 20.000 kWh godišnje, dok bi isti sustav na krovu visokom 15 metara s prosječnom brzinom vjetra od 8 metara u sekundi proizvodio preko 150.000 kWh godišnje.

Aeromine tvrdi da su cijene u skladu s cijenama usporedivih krovnih komercijalnih solarnih sustava. Tvrtka ove sustave namjerava uvesti an europsko i sjevernoameričko tržište već iduće godine.