Canva

Talijani ulažu 90 milijuna eura u proizvodnju solarnih panela

Italija će uložiti 90 milijuna eura u Enelovu tvornicu fotonaponskih ploča na Siciliji kako bi poduprla plan energetske tvrtke o povećanju proizvodnih kapaciteta, izjavila je premijerka Giorgia Meloni.

„Projektu je namijenjeno 90 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NRRP)… koji će omogućiti da (…) se uspostavi nova proizvodna linija”, rekla je Meloni u subotu.

Proizvodni kapacitet pogona od približno 200 megavata (MW) trebao bi do kraja godine dosegnuti tri gigavata, što znači da će povećanje kasniti šest mjeseci u odnosu na Enelov plan.

Cilj je po Meloni otvoriti 700 novih radnih mjesta do kraja 2024. i još 1.000 u tvrtkama koje surađuju s tvornicom 3Sun.

Premijerka je najavila poticaje za tehnologiju obnovljivih izvora energije na talijanskom jugu koji u razvijenosti još uvijek kaska za sjeverom.

„Želimo i moramo biti konkurentni azijskim igračima u tom sektoru”, rekla je Meloni.

U siječnju Enel je za proširenje pogona na Siciliji osigurao 560 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) i grupe domaćih zajmodavaca na čelu s UniCreditom, a računa i na novac iz europskog fonda za inovacije na području zelenih tehnologija.

Energetska grupa također pregovara s potencijalnim ulagačima o mogućoj prodaji do polovine vlasničkog udjela, rekli su izvori.