Canva

Na Filipinima je toliko vruće da se ne može dissati

Filipini se u srijedu prže na ekstremnoj vrućini, zbog čega je tisuće škola otkazalo nastavu, a nadležne službe upozoravaju građane da vani borave što je manje moguće.

Ožujak, travanj i svibanj obično su najtopliji i najsuši mjeseci u zemlji, ali uvjete je ove godine pogoršao vremenski fenomen El Nino.

“Toliko je vruće da ne možete disati”, rekao je Erlin Tumaron, šezdesetogodišnjak koji radi u primorskom odmaralištu u pokrajini Cavite, južno od Manile, gdje je indeks topline u utorak dosegao 47 stupnjeva Celzijevih.

Očekuje se da će indeks topline danas dosegnuti razinu “opasnosti” od 42 ili više stupnjeva u najmanje 30 gradova i općina, upozorila je državna metorološka služba.

Indeks topline mjeri kakav je osjet temperature uzimajući u obzir vlagu u zraku.

Ministarstvo obrazovanja, koje upravlja s više od 47.600 škola u zemlji, priopćilo je da je gotovo 6.700 škola obustavilo nastavu.

Vjerojatnost je 50 posto da će vrućina idućih dana biti i gora, kazala je meteorologinja Ana Solis.

“Moramo ograničiti vrijeme koje provodimo vani, piti puno vode, ponijeti suncobrane i šešire”, rekao je Solis za AFP.

Tvrdi da je El Nino razlog “ekstremne vrućine” koja je zahvatila dijelove zemlje. Otprilike polovica pokrajina u zemlji službeno je u suši.

U sušom pogođenoj pokrajini Zapadni Mindoro, vladina službenica Mary Ann Gener rekla je da su ljudi koji rade u zatvorenom prostoru, gdje postoji klima uređaj, u redu.

“Ali onima vani je strašno”, rekla je. “Dobijete glavobolju odmah nakon izlaska. Stalno se morate hidrirati.”

U gradu Dagupanu, sjeverno od Manile, zaposlenica sveučilišta Edz Alteros rekla je da ona i njezini kolege više ne izlaze na ručak zbog vrućine.

Indeks topline ondje je u utorak dosegnuo 47C.

“Nađemo nekoga da kupi hranu i jedemo u uredu”, rekla je.

“Klima uređaj je postavljen na 14-18 stupnjeva tijekom najtoplijeg dijela dana, ali u drugim razdobljima smanjujemo temperaturu kako bismo spriječili da se uređaji preopterete i pokvare”

Globalne temperature dosegnule su rekordne visine prošle godine, a agencija Ujedinjenih naroda za vremensku prognozu i klimu objavila je u utorak da se Azija zagrijava osobito brzim tempom.

Filipini su među zemljama koje su najosjetljivije na utjecaje klimatskih promjena.