Vinfast

VinFastovi auti su hit, u 2024. žele utrostručiti prodaju

Vijetnamski proizvođač električnih vozila (EV) VinFast izvijestio je u četvrtak da je gotovo udvostručio prihod u 2023. godini i najavio da planira gotovo utrostručiti prodaju u ovoj godini i proširiti se na indijsko i indonezijsko tržište.

VinFastov je prihod lani poskočio za 91 posto, na 28,6 bilijuna vijetnamskih donga (1,2 milijarde dolara).

Kompanija je zaključila godinu s bruto gubitkom od 13,2 bilijuna donga, većim za 7,3 posto nego u 2022.

U ožujku 2023 godine kompanija je počela prodavati sportski terenac VF8 u SAD-u, ali još se uvelike oslanja na domaću potražnju i oko 60 posto isporuka vozila podružnici Green SM, operatoru taksija i pružatelju usluga leasinga, iza kojeg stoji VinFastov izvršni direktor Pham Nhat Vuong.

U prošloj godini isporučili su kupcima gotovo 34. 885 vozila, gotovo pet puta više nego u 2022., ali manje no što su bili planirali zbog oštrije cjenovne konkurencije i kontinuirano slabe potražnje u pojedinim dijelovima svijeta.

U 2024. planiraju isporučiti 100 tisuća vozila. Trenutno grade tvornicu u SAD-u koja bi trebala početi s radom u 2025. godini, a planiraju i šireenje na indijsko i indonezijsko tržište.

VinFastovi planovi u oštrom su kontrastu s ambicijama drugih proizvođača električnih automobila koji se spremaju za slabiju prodaju i smanjuju ulaganja zbog slabljenja potražnje na glavnim tržištima poput SAD-a.

VinFast je osnovan 2017. i proizvodi električna vozila od 2021. U kolovozu uvrstio je dionice u kotaciju američke burze i nakratko je dosegnuo tržišnu kapitalizaciju od 85 milijardi dolara, pretekavši Ford. U međuvremenu spustila se na 12 milijardi dolara, navodi Reuters.