Alexander-93/Wikimedia

Njemačka protiv kaznenih carina za kineske električne aute

Njemačka želi ravnopravno natjecanje, a ne trgovinski rat, izjavio je ministar prometa Volker Wissing u osvrtu na istragu Europske komisije o uvozu električnih automobila iz Kine koja bi mogla rezultirati kaznenim carinama.

“Ne želimo zatvoriti tržište, želimo se natjecati”, rekao je ministar iz stranke FDP u razgovoru za Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten, objavljenom u srijedu.

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Wissing.

“Zato želimo međunarodnu trgovinu u ravnopravnom i standardiziranom konkurentskom okruženju, a ne trgovinski rat kroz kaznene carine”, dodao je ministar.

To je po njegovim riječima iznimno važno za zemlju poput Njemačke koja se uvelike oslanja na globalnu trgovinu.

“Proizvodimo za cijeli svijet i želimo to raditi i ubuduće. Kada je u pitanju kvaliteta naših proizvoda, naša je međunarodna pozicija izvrsna”, ustvrdio je.

Prema EK, kineska su vozila obično oko 20 posto jeftinija od onih proizvedenih u EU. Istraga bi mogla rezultirati uvođenjem kaznenih carina.