Feuerwehr Hagen

Njemački osiguravatelji dorađuju modele izračuna rizika od poplava

Njemački osiguravatelji odlučili su poboljšati modele izračuna rizika od poplava koji bi ubuduće trebali uzeti u obzir i prijetnju bujica tijekom oluja.

“Poplava u srpnju 2021. bila je posebno snažan podsjetnik da prikaz bujičnih poplava u važećim simulacijama nije dovoljno točan”, rekla je zamjenica glavnog direktora Njemačke udruge osiguravatelja.

Zato će osiguravatelji od iduće godine izrađivati modele iznenadnih poplava, objavila je Anja Käfer-Rohrbach.

Ti podaci bit će uneseni u portal koji će osiguravateljima pomoći da utvrde kojim objektima prijete poplave i u kojoj mjeri. Trenutno ti modeli simuliraju samo poplava i obilnih oborina, objasnila je Käfer-Rohrbach.

Udruga osiguravatelja identificirala je u posljednje vrijeme više od 320.000 adresa kojima prijeti opasnost od poplava.

Planirano uključivanje bujičnih poplava u modele trebalo bi navodno pripremiti osiguravatelje za sve češće ekstremne vremenske prilike koje stručnjaci očekuju zbog klimatskih promjena.

“Velika količina vode koja se slijeva s padina znatno će više podići razinu vode u rijekama u uskim planinskim dolinama nego na ravnicama”, rekla je dužnosnica udruge osiguravatelja.

Novi sustav testiran je prošle godine na više područja, uključujući dolinu rijeke Ahr koja je u 2021. stradala u katastrofalnoj poplavi.

“Usredotočili smo se na relevantna područja, niže i više planinske lance”, kazala je Kaefer-Rohrbach. Modeli će pokriti otprilike trećinu adresa u Njemačkoj, ako ne prijeti svima iznimna opasnost bujičnih poplava, dodala je.

Kaefer-Rohrbach upozorava vlasti da moraju poduzeti konkretne mjere: “Savezna vlada, savezne zemlje i lokalna uprava moraju pojačati mjere prevencije i osigurati dovoljno novca. U rizičnim područjima treba također zamrznuti gradnju”.