Voda Malih Divova: Inovativana inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije

Voda Malih Divova: Inicijativa za dostupnost i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije

U HNK Šibenik, na Svjetski dan vode, 22. ožujka, predstavljena je nova inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije pod nazivom Voda Malih Divova. Dok se većinom ovakvi datumi obilježavaju kratkotrajnim akcijama, ovdje se od ovoga dana pokreće trajna inicijativa kojom se želi umrežiti lokalnu zajednicu i donijeti konkretne, pozitivne promjene u ponašanju.

Dok se svijetom nižu alarmantne projekcije o naglom smanjenju količine pitke vode (do 2040. godine bi se ta količina mogla prepoloviti!), šibenski kraj njome obiluje. Danas, upravo voda, u kombinaciji s morem, čini ovu županiju nevjerojatno privlačnom destinacijom za posjetitelje koji cijene očuvanu prirodu, autohtoni ambijent i lokalni karakter.

Voda Malih Divova: Inovativana inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije

Šibensko-kninska županija od ove godine donosi konkretne korake kako održivi turizam spojiti s involviranom lokalnom zajednicom za zajedničko promicanje zaštite prirodnih resursa. Inicijativom koja promiče korištenje višekratnih boca za vodu, ponudu pitke vode svojim gostima od strane lokalnih ugostitelja, te javno dostupnu pitku vodu, Turistička zajednica Šibensko-kninske žuapnije predvodi pokret mijenjanja navika koje su nužne u svrhu očuvanja prirodnih resursa, smanjenja otpada te promicanja vrijednosti regije koja je dom Malih Divova. 

Kroz osamdesete godine prošlog stoljeća se primjećuje neobičan fenomen na šibenskom području: naime, u šibenskoj bolnici je tada skoro svako četvrtorođeno dijete teže od 4 kg pri rođenju (makrosomna djeca). Ovi podaci šibenske bebe svrstavaju među najveće bebe u Europi, nego su čak druge najveće u svijetu, odmah iza potomaka indijanskog plemena Cherokee. Upravo radi ovih interesantnih podataka, 90-ih godina u šibenskoj bolnici započinje istraživanje makrosomne djece. Zaključci spomenutog istraživanja su pokazali da osim drugih faktora poput povoljnog socio-ekonomskog statusa, bitnu ulogu u rezultatima istraživanja igraju i okolišni utjecaji poput sunčanih sati, zdrave ishrane te kvalitete vode. 

Voda koja se pije u Šibeniku i okolici je ovda koja je padalinama došla na područje planinskih polja iza planine Dinare na bosansko-hercegovačkoj strani granice. Ona se zatim procjeđuje kroz planinu Dinaru i kao takva dolazi za šire šibensko područje.  Voda koja je pročišćena u kršu, i obogaćena svim onim dobrim tvarima koje krš ima zasigurno je jedna od najkvalitetnijih na svijetu.

Voda Malih Divova: Inovativana inicijativa za dostupnost, promociju i zaštitu pitke vode Šibensko-kninske županije

Zbog toga je i pokrenut projekt Voda Malih Divova. Krešimir Šakić pred Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, te Tina Vickov i Natalia Krešić, entuzijastice održivog turizma i lokalnih vrijednosti, povezali su lokalne ugostitelje u mrežu refill stanica – punionica vodeKroz mrežu ugostitelja koji su se ujedili u ovoj promjeni i time postali službenim zaštitnicima vode svoga kraja, gostima će se za stolom nuditi pitka voda te nadopunjavati njihove višekratne boce svima koji to zatraže. Ova je inicijativa također primjer kako se može na konkretan i zanimljiv način približiti problematika naših zajedničkih aktualnih ekoloških problema koji zahtijevaju konkretne poteze podizanja svijesti i očuvanja resursa za nadolazeće generacije.

Projekt Turističke zajednice ostvaruje potencijal da Šibensko-kninska županija od samozatajne destinacije koja sustavno radi na podizanju kvalitete i raznolikosti svoje turističke ponude i postaje lider u primjeni načela održivog turizma.