Ozelenjavanje Zagreba: Tomašević posadio 5000. stablo, planiraju 8000
Foto: Grad Zagreb

Ozelenjavanje Zagreba: Tomašević posadio 5000. stablo, planiraju 8000

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obilježili su ovog tjedna u Parku Marije Ružićke Strozzi sadnju 5000. stabla u sklopu jesensko-zimske akcije ozelenjivanja Zagreba.

„U posljednjih deset godina, u Gradu Zagrebu prosječno je sađeno oko 2.000 stabala godišnje. U skladu s našim predizbornim obećanjem, ova gradska uprava je odlučila taj broj višestruko povećati, pa je ove jeseni i zime u tijeku sadnja 8.000 stabala, odnosno jedno stablo na svakih sto stanovnika Zagreba, i tako ćemo nastaviti svake godine“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Jesensko-zimska sadnja obuhvaća sve gradske četvrti, na zelenim površinama koje održava Zrinjevac. Sadi se na površinama u vlasništvu Grada, primarno uz gradske avenije i glavne prometnice te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno.

Zamjenica Dolenec je istaknula višestruke pozitivne učinke povećanja zelenila u gradu: „Ozelenjavanje smanjuje onečišćenje zraka i ublažava posljedice ljetnih toplinskih valova. Također snižava razinu buke u javnom prostoru, povećava otpornost kod poplava i ekstremnih vremenskih događaja, te doprinosi smanjenju utjecaja stakleničkih plinova“, izjavila je.

Zamjenik Korlaet je podsjetio kako je nedavno Grad Zagreb dobio bespovratna sredstava iz EU programa Horizon Europe za pilot aktivnosti revitalizacije i ozelenjavanja gradskih dvorišta u vrijednosti 600,000 eura.

„Vrlo smo sretni što su prepoznati naši napori da slijedimo put prema klimatski neutralnoj Europi do 2030. i što je Grad Zagreb odabran za provedbu inovativnog projekta Aktivacija zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost. Uključivanje građana i stručnjaka iz različitih područja, kao i dijeljenje znanja i iskustva s pilot-gradovima, ojačat će kapacitete Grada Zagreba za uspješno testiranje inovativnih pristupa osmišljenih za stvaranje pozitivne promjene i osiguranje ugodnijeg, zdravijeg i ljepšeg urbanog i životnog okruženja koje podržava društvenu interakciju”, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.