ugljen
Canva

Poljska signalizira kraj ere ugljena

Poljska planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je u ponedjeljak državna tajnica za klimu Urszula Zielinska, signaliziravši zaokret u energetskoj politici.

Izbori u listopadu okončali su osmogodišnju vladavinu poljske stranke Pravo i pravda (PiS), a nova vlada premijera Donalda Tuska pojačano se angažira na zaštiti okoliša, tvrdi Zielinska.

Sastavni dio tog angažmana bit će i određivanje krajnjeg datuma za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, najavila je vladina dužnosnica.

“Samo krajnji datum omogućuje planiranje nama (vladi), industriji i građanima.  Dakle, da, apsolutno ćemo nastojati odrediti krajnji datum”, rekla je Zielinska novinarima u Bruxellesu.

Poljska proizvodi oko 70 posto struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo koje emitira najviše ugljičnog dioksida, iako je proteklih godina povećala i proizvodnju energije iz vjetra i Sunca.

Prethodna vlada dogovorila je sa sindikatima da će se ugljen vaditi do 2049. No, znanstvenici upozoravaju da u ovom desetljeću treba drastično smanjiti emisiju štetnih plinova u izgaranju ugljena kako bi se izbjegle ozbiljne klimatske promjene.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da postupno ukinu ugljen do 2030.

Nova vlada u Varšavi preispituje klimatske i energetske planove i pomoći će radnicima i kompanijama koji će snositi posljedice promjena, naglasila je državna tajnica za klimu.

“Pokrenuta je sveobuhvatna analiza kako bi se intenzivirala ta nastojanja, ali i zaštitili ljudi i kompanije koji bi mogli snositi najteže posljedice i kako bi se kompanijama omogućilo da doista glatko prijeđu u nove, ‘zelene’ grane”, rekla je Zielinska.

Njezine izjave označavaju zaokret u politici Varšave, koja se do sada protivila određenim ekološkim mjerama u EU. Prošle godine podnijela je protiv Bruxellesa tužbu kako bi poništila europsku klimatsku politiku, uključujući i zabranu novih automobila koji ispuštaju ugljični dioksid do 2035. godine.

Poljska je spremna prihvatiti cilj Europske unije da se do 2040. emisija štetnih plinova smanji za 90 posto i tražit će istodobno da se pronađe rješenje za posljedice u društvu, poručila je Zielinska.