Postrojenje za pohranu energije je zamijenilo čitavu elektranu na ugljen
Foto: Kapolei Energy Storage

Postrojenje za pohranu energije uz pomoć obnovljivih izvora zamijenilo čitavu elektranu na ugljen

Tvrtka Plus Power je u pogon pustila postrojenje za pohranu električne energije u mjestu  Kapolei na Havajima. Projekt KES Battery, smješten na 8 hektara industrijskog zemljišta u blizini Honolula, a  koristi 158 Tesla Megapack 2 XL LPF baterije. Postrojenje ima 185 MW ukupne snage  i 565 MWh pohranjene električne energije, te djeluje kao električni “amortizer” za lokalnu mrežu. U stanju je isporučiti potrebnu energiju u mrežu za samo 250 milisekundi, što je mnogo bolje od nekoliko minuta koliko je elektranama na fosilna goriva potrebno da svoju struju na zahtjev isporuče u mrežu.

“Ovo je značajna prekretnica u prijelazu na čistu energiju. To je prvi put da je baterija korištena za uravnoteženje velike elektroenergetske mreže. Ovaj je projekt pogled na budućnost”, rekao je Brandon Keefe, izvršni predsjednik Plus Powera.

Solarna energija na Havajima je postala je toliko obilna da tvrtka Hawaiian Electric koja upravlja mrežom mora redovito isključivati velike količine energije iz sunca i vjetra iz mreže kako bi električni sustav bio u ravnoteži. Sada se velik dio te energije može pohranjivati u baterije i koristiti kada energije nedostaje.

Procjena tvrtke Hawaiian Electric pokazala je da će u prvih pet godina rada ovo postrojenje omogućiti operateru da smanji isključivanje izvora obnovljive energije za 69% i integrira 10% više novih obnovljivih izvora energije nego što su to dopuštali prethodni modeli.

KES Battery pomoći će u zamjeni mrežnog kapaciteta koji je ranije osiguravala obližnja elektrana na ugljen.  Ta je elektrana nekoć proizvodila do jedne petine električne energije na otoku Oahu, domu za gotovo milijun od 1,5 milijuna ljudi na Havajima.