Etiopija uskoro zabranjuje benzinske i dizelske aute
Foto: Canva

Prva država uskoro zabranjuje benzinske i dizelske aute

Prošle je veljače Europska unija odobrila zakon kojim bi se zabranila prodaja automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem u državama članicama od 2035. čime se pridružila nekoliko američkih saveznih država te Kanadi, Japanu, Singapuru, Indiji, Novom Zelandu i nizu drugih zemalja koje već planiraju slične zabrane.

No, jedna se država potpuno neočekivano odlučila definitivno zabraniti benzince i dizelaše već sada. Riječ je o siromašnoj afričkoj državi Etiopiji. Prema najnovijim vijestima iz njihovog parlamenta parlamenta, Alemu Sime, etiopijski ministar prometa i logistike, najavio je da je “donesena odluka da se automobili ubuduće neće moći uvoziti u Etiopiju osim ako nisu električni”. S obzirom na to da ova afrička država nema vlastitu automobilsku industriju to bi efektivno značilo zabranu prodaje svih novih benzinskih i dizelskih automobila.

Razlog zbog kojeg se Etiopija odlučuje za ovakav potez nije zaštita okoliša ili globalno zagrijavanje već ogroman dug države i nestašica naftnih derivata. Zbog nesolventnosti Etiopija vrlo teško dolazi do nafte, a pola uvezenih naftnih derivata troši se na pokretanje automobila. Ako ova zabrana bude i službeno uvedena Etiopija će postati prva velika država na svijetu koja dopušta prodaju samo električnih automobila.

Situacija je prilično apsurdna jer velik dio kućanstava u Etiopiji uopće nema struju, a ne postoji ni nikakva infrastruktura za punjenje električnih automobila. No s tim problemima će se morati nositi samo rijetki građani ove države. Etiopija je jedna od najsiromašnijih država na svijetu te stoga ne iznenađuje da ima vrlo malo automobila, konkretno u čitavoj državi koja ima 120 milijuna stanovnika je manje od 200.000 auta. To znači 1,6 automobila na 1000 stanovnika.