Rekordna godina za dizalice topline, no naziru se problemi
Foto: Canva

Rekordna godina za dizalice topline, no naziru se problemi

EU će ove godine vjerojatno zabilježiti rekordnu prodaju dizalica topline. U 2022. godini diljem Europe prodano je više od 3 milijuna dizalica topline što je predstavljalo rast od 38,9 posto u odnosu na godinu ranije. Za ovu godinu podaci još nisu potpuno prikupljeni no da će biti rekordna pokazuje podatak iz Njemačke u kojoj je u  2023. godine prodano 356.000 dizalica topline. Kako  je njemačko Savezno udruženje dizalica topline (BWP) objavilo u ponedjeljak, prošle je godine prodaja porasla za više od 50 posto drugu godinu zaredom i dosegnula novu rekordnu razinu.

Ipak, druga polovica godine pokazala je da je trend prodaje dizalica topline u padu, kako u Njemačkoj tako i u ostatku EU. U Njemačkoj tako očekuju da će prodaja u 2024. ostati ista ili čak pasti. U EU je pad zabilježen u drugom i trećem tromjesečju godine, a podaci za četvrto još nisu dostupni. Sve to dovodi u opasnost ulaganja od 7 milijardi eura proizvodne pogone dizalica topline u EU,  upozorilo je Europsko udruženje dizalica topline (EHPA).

Glavni tajnik EHPA-e Thomas Nowak rekao je da političari moraju ispraviti rezultate “nedvosmislenim opredjeljenjem” za tehnologije dizalica topline i uspostavljanjem povoljnih gospodarskih uvjeta. “Kao hitna mjera, politika mora biti usmjerena na smanjenje troškova električne energije za stambene, komercijalne i industrijske primjene.  Ona ne bi smjela biti više nego dvostruko veća od cijene fosilnog plina”, rekao je Nowak.

EHPA tvrdi da se ova pitanja moraju riješiti u nadolazećem „Akcijskom planu za toplinske pumpe“ Europske komisije koji se planira objaviti početkom 2024. Cilj programa je ubrzati tržište i implementaciju toplinskih pumpi kroz partnerstva između vlade, komunikaciju s interesnim skupinama, zakonodavnu podršku i dostupno financiranje. Prema EPHA-,  nacionalne vlade također bi trebale predložiti rješenja u svojim nacionalnim energetskim i klimatskim planovima i učiniti oporezivanje energije “uravnoteženijim”, postupno ukinuti subvencije za fosilna goriva i smanjiti teret električne energije od poreza i pristojbi.