Kemikalije na bazi nafte su ogroman problem za zdravlje i planet
Foto: Canva

SAD osigurava opskrbu dozvolom za “prljavo” gorivo

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument. Kabinet predsjednika Joea Bidena sprema se tako i treću godinu zaredom produljiti razdoblje tijekom kojeg Amerikanci mogu kupovati E15, benzin s 15-postotnim udjelom etanola.

Prodaja tog goriva obično je zabranjena od 1. lipnja do rujna budući da dodavanje etanola benzinu povećava zagađenje smogom za visokih temperatura.

“Budući da mjera ne bi trebala značajno promijeniti situaciju sa zagađenjem zraka, EPA zaključuje da je (…) u javnom interesu”, napisao je čelnik EPA-e Michael Regan.

Zabrana će biti suspendirana od 1. svibnja na 20 dana, a uprava će je po potrebi produljiti.

SAD osigurava opskrbu dozvolom za "prljavo" gorivo
Foto: Canva

Odluka je razveselila ključnu američku poljoprivrednu regiju uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Lobi uzgajivača kukuruza već dugo pokušava protegnuti prodaju na cijelu godinu. U veljači Bidenov kabinet odobrio je zahtjev guvernera da se E15 od 2025. prodaje u njihovim saveznim državama i tijekom ljeta.

Zadovoljni su i u udruzi proizvođača goriva.

“Budući da cijene plina ponovo rastu i da globalna energetska tržišta potresaju geopolitički sukobi, pozdravljamo odlučan potez predsjednika Bidena i upravitelja EPA-e Michaela Regana koji bi trebao spriječiti potencijalnu nestašicu goriva ovog ljeta i ograničiti cijene plina”, rekao je predsjednik udruge Geoff Cooper.

Zastupnici u Senatu, uključujući republikanca Johna Thunea iz Južne Dakote i demokrata Dicka Durbina iz Illinoisa ustvrdili su u pismu predsjedniku Bidenu da bi dopuštanje prodaje E15 poboljšalo energetsku sigurnost.