Voda u plastičnim bocama ima do 100 puta više plastičnih čestica nego što se dosad mislilo
Foto: Canva

Flaširana voda je puna mikroplastike. Je li još uvijek prirodna?

Je li flaširana voda doista “prirodna” ako je kontaminirana mikroplastikom? Niz tužbi nedavno podignutih protiv šest američkih robnih marki flaširane vode tvrdi da je obmanjujuće koristiti oznake kao što su “100 posto planinska izvorska voda” i “prirodna izvorska voda”, ne zbog porijekla vode, već zato što je vjerojatno kontaminirana sitnim plastičnim česticama.

Razumni potrošači, navode tužbe, čitali bi te etikete i pretpostavili da je flaširana voda potpuno bez zagađivača; da su znali istinu, možda je ne bi kupili. “Tužitelj ne bi kupio i/ili ne bi platio dodatnu cijenu” za flaširanu vodu da je znao da sadrži “opasne tvari”, stoji u tužbi protiv tvrtke za flaširanu vodu Poland Spring.

Šest tužbi usmjereno je na tvrtke Arrowhead, Crystal Geyser, Evian, Fiji, Ice Mountain i Poland Spring. Na različite načine traže odštetu za” izgubljeni novac, potrošeno vrijeme, stres, pogoršanje zdravstvenog stanja, frustraciju, gubitak povjerenja, gubitak vedrine i gubitak povjerenja u označavanje proizvoda”.

Voda u plastičnim bocama ima do 100 puta više plastičnih čestica nego što se dosad mislilo
Foto: Canva

Stručnjaci nisu sigurni da je to pobjednička pravna strategija, ali to je kreativan novi pristup za potrošače koji se nadaju da će se zaštititi od sveprisutnosti mikroplastike. Istraživanja u proteklih nekoliko godina identificirala su te čestice — fragmente plastike manjeg od 5 milimetara u promjeru — gotovo posvuda , u prirodi i u tijelima ljudi. Studije su ih povezale s nizom zdravstvenih problema , uključujući bolesti srca, reproduktivne probleme, metaboličke poremećaje i, u jednoj nedavnoj značajnoj studiji, povećan rizik od smrti bilo kojeg uzroka .

Svaka tužba koristi isti opći argument kako bi iznijela svoj slučaj, počevši od istraživanja o rasprostranjenosti mikroplastike u flaširanoj vodi. Neki od njih citiraju studiju iz 2018. koju su proveli Orb Media i Državno sveučilište New York u Fredoniji koja je otkrila kontaminaciju mikroplastikom u 93 posto boca testiranih u 11 marki u devet zemalja. U polovici testiranih marki istraživači su pronašli više od 1000 komada mikroplastike po litri.  Novija istraživanja su otkrila da tipične boce za vodu imaju daleko više razine: u prosjeku 240.000 čestica po litri , uzimajući u obzir manje fragmente poznate kao “nanoplastika”.

Novije tužbe usmjerene su i na tvrdnje tvrtki za flaširanu vodu da su njihovi proizvodi “ ugljično neutralni ” ili da se njihove boce “ 100 posto mogu reciklirati ”. Samo 9 posto plastike u svijetu ikada se reciklira.