Canva

Slovenija će naknadama za lokalne vlasti poticati gradnju vjetroelektrana

Slovenija je regionalni lider kada je u pitanju solarna energija no jako zaostaje za susjednim državama po korištenju energije vjetra. U Sloveniji rade samo tri vjetroturbine, što je izuzetno malo u odnosu na veliki potencijal energije vjetra koji ta država ima. Za usporedbu, u Hrvatskoj je instalirano više od 20 vjetroelektrana s ukupno nekoliko stotina vjetroturbina koje imaju ukupni kapacitet veći od 1 GW.  Kako bi se stanje promijenilo Slovenija je odlučila potaknuti općinske vlasti i stanovništvo da prihvate postavljanje vjetroturbina.

Stanovnici i lokalne vlasti u Sloveniji se dosta protive gradnji vjetroelektrana jer tvrde da nagrđuju okoliš. Slovenske vlasti to sada namjeravaju promijeniti tako da bi lokalnim samoupravama  isplaćivale naknadu u iznosu od 200.000 eura po instaliranom megavatu kapaciteta. Ovaj iznos zamišljen je kao svojevrsna odšteta lokalnim vlastima i stanovništvu te bi ih trebao potaknuti da dozvole ulaganja u energiju vjetra.

Sredstva bi bila namijenjena socijalnim programima, a isplaćivala bi se kroz mehanizam poticaja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Minimalni instalirani kapacitet da bi se dobila sredstva je jedan megavat, a jednokratna naknada općini se isplaćuje kada investitor dobije građevinsku dozvolu.

U Sloveniji je trenutno u pripremi nekoliko projekata vjetroelektrana.