Tennet.de

Njemačke mreže nisu spremne za struju iz elektrana na moru

Vjetroturbine u Sjevernom moru imaju teškoća s isporukom struje na jug Njemačke zbog problema u mreži, upozorio je operater Tennet.

Elektrane su lani zbog uskih grla u mreži isporučile oko devet posto manje struje, ukupno 19,24 teravat-sata (TWh), što odgovara oko potrošnji šest milijuna kućanstava.

Zbog brojnih uskih grla u električnoj mreži na kopnu velike vjetrooelektrane u Sjevernom moru moraju sve češće smanjivati proizvodnju, objasnio je izvršni direktor Tenneta Tim Meyerjuergens.

Dodatni je problem, po njegovim riječima, što na sjeveru Njemačke gotovo i nema velikih konvencionalnih elektrana koje bi mogle pomoći smanjivanjem proizvodnje. “To utječe ne samo na količinu električne energije, već i na određivanje cijena”, rekao je Meyerjuergens.

Mreža se hitno treba proširiti gradnjom “superbrzih dalekovoda”, predložio je.

Vjetroelektrane na kopnu i na moru proizvele su lani, po Tennetovoj procjeni, ukupno 148,97 TWh struje, za 26,18 TWh više nego 2022. Udio struje proizvedene u Sjevernom moru smanjio se za otprilike četiri postotna boda, na 13 posto.

Vjetroturbine u Baltičkom moru, sastavni dio mreže kojom upravlja tvrtka 50 Hertz, proizvele su proizvele 4,17 TWh, za 550 megavat-sati više nego godinu ranije.

Kapaciteti vjetroelektrana u Sjevernom moru povećani su u prošloj godini za 70 megavata (MW), na 7,1 teravat, a najviše struje proizvele su 1. travnja, ukupno 6,49 teravata.