Ovo je pet velikih prednosti električnih auta za okoliš
Foto: Canva

U SAD-u se svaki dan postavi 125 novih punjača za električne automobile

U mnogim državama svijeta u tijeku je veliki prelazak na električna vozila, a sve se odvija prilično brzo. Munjevit rast prodaje električnih auta prati i infrastruktura a koliko to brzo ide oslikava podatak iz SAD-a gdje se svaki dan u prosjeku postavi novih 125  javnih punjača za električna vozila. To je u prosjeku 875 novih punjača na tjedan i više od 45.000 na godinu. Trenutno SAD Ima 169.330 javnih punjača na 65.015 lokacija širom zemlje.

Očekuje se da će broj punjača i dalje znatno rasti prema kraju desetljeća. SAD je postavio cilj implementirati 500.000 javno dostupnih punjača u cijeloj državi do 2030. godine, no on bi mogao biti znatno premašen.  Američka savezna sekretarica za energiju, Jennifer Granholm, nedavno je rekla za CNET Roadshow da nedavne brojke pokazuju da će do 2030. godine na mreži u SAD-u biti 1,2 milijuna punjača.

Punionica za auto
BT

Sva ta nova infrastruktura za punjenje je potrebna kako bi se podržala prijelaz na električna vozila. Od 15,5 milijuna automobila koji su se prodali 2023. godine u SAD-u, više od 1,4 milijuna (9%) bilo je električno.

Kalifornija, slično poput EU-a, želi zabraniti prodaju novih putničkih automobila koje pokreću samo benzinski motori do 2035. godine. Savezne države Connecticut, Maryland, Massachusetts, New York, New York, Oregon, Rhode Island i Washington planiraju se pridružiti Kaliforniji u toj zabrani.

Od 169.330 punjača koji su danas dostupni, samo 38,090 (23%) su brzi DC punjači koji su u stanju napuniti baterijske električne automobile o 0 do 80 posto za maksimalno sat vremena. Većina punjača su AC punjači koji su osjetno sporiji i pune auto satima te su namijenjeni za mjesta poput hotela i trgovačkih centara.