Canva

Znate li koje aplikacije na mobitelu najviše prazne bateriju?

Prošlog vikenda obilježio se Međunarodni dan baterija, a na snagu je stupila i nova europska Uredba o baterijama i otpadnim baterijama, kojom se za ovaj sektor želi uspostaviti kružno gospodarstvo usmjeravanjem na sve faze njihova životnog ciklusa, od dizajna do obrade kada postanu otpad.

Tako se uređuje cijeli ciklus života baterije od rudarenja sirovina do njenog recikliranja te se primjenjuje na sve vrste baterija, pa i one ju mobitelima.

A upravo su te koje realno najviše kroz dan koristimo i proklinjemo kad se isprazne u mobitelu.

DXOMark koji se bavi testiranjima kamera, ali i svih bitnih dijelova telefona, tako je testirao i potrošnju energije nekih od naših najomiljenijih aplikacija.

Proveli su testove na 14 pametnih telefona (7 uređaja srednje klase i 7 flagshipa), koji su lansirani prošle godine i procijenili potrošnju baterije vodećih aplikacija za slanje poruka, kratki video streaming i dugi video streaming.

Testirani uređaji srednje klase su oni u rasponu od 300 do 600 dolara, dok su flagship telefoni s cijenom iznad 800 dolara.

DXOMARK

Dok druge aplikacije pokazuju slične podatke o potrošnji, SMS troši više energije, što se može pripisati njegovoj upotrebi mobilnih podataka.

DXOMARK

U usporedbi s drugim aplikacijama za kratke videozapise, Instagram Reels brže prazni bateriju, dok TikTok i Snapchat pokazuju bolju optimizaciju baterije.

DXOMARK

Flagship telefoni bolje su optimizirani od telefona srednje klase za video streaming. To bi moglo biti zbog manje učinkovitih čipseta u uređajima niže cijene.