Agrivi

Umjetna inteligencija u poljoprivredi: Agrivi predstavio ‘Gradskog savjetnika’

Lokalne jedinice u Hrvatskoj susreću se sa sve većim izazovima očuvanja održivosti poljoprivredne proizvodnje na svojem području, a s druge strane, poljoprivrednici se također suočavaju s brojnim poteškoćama, uključujući sve češće poremećaje na tržištu, klimatske promjene, nedostatak radne snage te ograničeni pristup znanju i savjetima. Domaća agrotehnološka tvrtka AGRIVI navodi da su to imali na umu te razvili AI komunikacijsku platformu Gradski savjetnik kako bi osnažili ulogu gradova u poticanju i podršci poljoprivrednika u procesu digitalne transformacije. Ova inovacija ima za cilj osigurati očuvanje i dugoročnu održivost lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Prvi gradovi u Hrvatskoj već donose svog Gradskog WhatsApp savjetnika

Za uvođenje ove inovativne platforme već su se, navode, odlučili gradovi Đakovo, Kutina, Ludbreg i Novska koji će među prvima svog Gradskog savjetnika donijeti poljoprivrednicima u svojoj regiji.

Radi se o komunikacijskoj platformi s umjetnom inteligencijom u pozadini, koja gradovima omogućuje da poljoprivrednicima donesu jednostavan digitalni alat na WhatsApp platformi koji pruža uvijek dostupan pristup informacijama, znanju i savjetima kako o općenitim agronomskim temama bitnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, ali i o važnim gradskim temama za poljoprivrednike poput natječaja, potpora, i ostalim informacijama koje mogu olakšati upravljanje poljoprivrednim gospodarstvima.

Gradovi tako od sada mogu donijeti svog Gradskog WhatsApp savjetnika koji je ujedno i informativna služba gradske uprave za sva pitanja o poljoprivredi, a dostupan je poljoprivrednicima 24 sata u danu, 7 dana u tjednu.

Agrivi

Digitalizacija u poljoprivrednom sektoru u Hrvatskoj na 5 posto

Digitalizacija je neizbježna kao podrška i alat za osiguranje budućnosti poljoprivredne industrije, posebno s obzirom na potrebu održivosti globalnog prehrambenog sustava i opskrbe rastućeg svjetskog stanovništva. U Agriviju ističu da u Hrvatskoj, digitalizacija poljoprivrede iznosi svega 5 posto, te da mali i srednji proizvođači čine većinu sektora, ali često nailaze na prepreke poput nemogućnosti pristupa agronomskom savjetu i znanjima.

Pojašnjavaju da je osnovna uloga ove platforme u pružanju podrške poljoprivrednicima, i to u vidu znanja i savjeta o širokom spektru agronomskih tema – od općih pitanja o poljoprivredi, do prevencije od štetnika i bolesti, nutritivnim potrebama biljaka i gojidbi, dozvoljenim sredstvima za zaštitu biljaka ili regenerativnim praksama.

Također, Gradski savjetnik potiče i aktivnu suradnju gradova s poljoprivrednicima kroz proaktivno dijeljenje informacija o natječajima, potporama i lokalnim događanjima, ili pak prikupljanju podataka poljoprivrednika u slučaju elementarnih nepogoda, pojave značajnih štetnika i sl.

Osiguranje održivosti lokalne poljoprivredne proizvodnje

Gradovi Đakovo, Kutina, Ludbreg i Novska koji su odlučili predstavljanjem svog Gradskog agronomskog savjetnika pružiti podršku svojim proizvođačima ističu nekoliko bitnih ciljeva koje žele ostvariti.

Kutina je tradicionalno grad tehnologije i inovacije, a pritom snažno razvija i segment agro-turizma. Svjesni smo izazova s kojima se susreću naši proizvođači i donošenjem Gradskog agronomskog savjetnika želimo osigurati stabilnu budućnost lokalne proizvodnje i direktno podržati naše proizvođače.“ – Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine.

Ludbreg već nekoliko godina aktivno radi na podršci lokalnim poljoprivrednicima kroz donošenje tehnoloških inovacija. Uvođenjem Gradskog agronomskog savjetnika želimo pružiti našim proizvođačima uvijek dostupan savjet i pristup informacijama, te unaprijediti našu komunikaciju s njima.“ – Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.

Novska je snažno prepoznata kao grad inovacije kroz izgradnju modernog Centra za gaming industriju, no mi smo grad koji ima i značajnu poljoprivrednu proizvodnju. Pokretanjem našeg Gradskog savjetnika kao komunikacijske platforme nastojimo osigurati pristup najnovijim znanjima i savjetima za naše poljoprivrednike, ali i čuti njihove planove i izazove kako bi ih aktivno uključili u donošenje planova i strategija za razvoj lokalne poljoprivrede.“ – Marija Kušmiš, gradonačelnica Grada Novske.

Đakovo se nalazi u najvećoj poljoprivrednoj regiji Hrvatske, i zajedno s našim poljoprivrednicima svakodnevno živimo izazove s kojima se susreću. Pristup bitnim znanjima i informacijama u svakom trenutku je iznimno bitan za osiguranje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Očuvanje lokalne proizvodnje i pomoć novim generacijama poljoprivrednika nama su od iznimne važnosti i taj cilj želimo podržati s našim Gradskim agronomskim savjetnikom“ – Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova.

Svjetske inovacije za lokalnu poljoprivredu

Široka baza znanja koja stoji u pozadini ove tehnologije koju svakodnevno ispituju i analiziraju stručnjaci iz AGRIVI-ja, osigurava da poljoprivrednici dobiju kvalitetnu i pravovremenu informaciju u bilo kojem trenutku.

AGRIVI je jedan od svjetskih lidera u tehnološkim rješenjima za poljoprivredu koja razvijaju 10 godina te globalno potiču poljoprivrednike da promijene način na koji uzgajaju hranu i upravljaju poslovanjem prema učinkovitijoj, profitabilnijoj i održivijoj proizvodnji hrane, a AI platforma Gradski savjetnik bi trebala biti značajna prekretnica u ostvarenju te vizije, navode.

Naša platforma Gradski savjetnik osmišljena je s ciljem osnaživanja gradova u Hrvatskoj u podršci lokalnoj poljoprivredi i osiguranju kvalitetne komunikacije s proizvođačima. Ova vrsta tehnološke platforme donosi trenutačne koristi poljoprivrednicima kroz jednostavnu komunikaciju putem WhatsApp-a sa savjetnikom i instant pristup savjetu, znanjima i potrebnim informacijama. Važno je osnažiti poljoprivrednike i poticati daljnju digitalizaciju kako bi se povećala produktivnost i otpornost našeg sustava proizvodnje hrane, a gradovi u tome imaju ključnu ulogu za svoju lokalnu sredinu“, istaknuo je Matija Žulj, direktor AGRIVI-ja.