Tennet.de

Zelena tranzicija u Njemačkoj sporo napreduje

Energetska tranzicija u Njemačkoj slabo napreduje, upozorili su revizori, istaknuvši kašnjenje projekata proširenja električne mreže i visoke cijene za potrošače.

Aktualne mjere za provedbu energetske tranzicije nisu dovoljne i ozbiljno ugrožavaju postizanje ciljeva koje je zacrtala energetska politika, rekao je čelnik Saveznog revizorskog suda Kay Scheller.

Ministarstvo gospodarstva i zaštite klime mora proširiti kapacitete za obnovljive izvore, naglašavaju revizori, utvrdivši da je mrežni regulator lani izdao dozvole za samo pola zacrtanih kapaciteta za vjetroelektrane na kopnu.

Podsjećaju i da proizvodnja struje u fotonaponskim sustavima i vjetroelektranama često oscilira, što može dovesti do problema u opskrbi.

Ministarstvo se zato mora pobrinuti da se do 2030. izgradi dovoljno rezervnih kapaciteta, a to mu neće poći za rukom ako je suditi po strategiji za elektrane za 2026., naglašavaju.

Nužno je i znatno proširenje strujnih mreža, a taj posao znatno kasni za zacrtanim ciljevima, konstatiraju, procijenivši ‘zaostatak’ na sedam godina odnosno na 6.000 kilometara.

„Savezna vlada mora reagirati odmah, inače bi energetska tranzicija mogla propasti”, zaključak je specijalnog izvješća o energetskoj tranziciji u opskrbi, objavljenog u četvrtak.

Upozoravaju da su cijene struje u Njemačkoj među najvišima u EU i da će, kako sada stvari stoje, rasti i dalje.

Do 2045. samo proširenje mreža iziskuje više od 460 milijardi eura ulaganja, a ministarstvo do sada nije uključivalo te sistemske troškove u prikaz troškova za struju iz obnovljivih izvora.

Da bi ublažila visoke cijene struje, vlada je do sada tek s vremena na vrijeme uskakala državnim novcem, “što stvara pogrešnu sliku o stvarnim troškovima transformacije”, ističe Sheller.

“Vlada mora jasno navesti sistemske troškove energetske tranzicije i konačno odrediti što podrazumijeva pod pojmom cjenovno prihvatljive opsrkbe strujom”, zaključuju.