Hidroenergetska renesansa u Europi
Foto: Canva

Hidroenergetska renesansa u Europi

Dr. Jeremy Bricker, inženjer hidraulike i obalnog područja, sanja velike snove.

Negdje na obali Sjevernog mora, on zamišlja izgradnju brane za upravljanje opskrbom čistom Energijom u europi. Bricker također radi prema tom cilju. On i drugi inženjeri dio su projekta koji je dobio sredstva EU-a za unaprjeđenje revolucionarne opcije pohrane energije temeljene na vodi.

Dobra ideja

Prema njihovom planu, kružna brana izgrađena tik uz obalu spriječila bi prodor morske vode u unutarnju, umjetnu lagunu u kojoj bi razina vode bila niža.

Ispumpavanje vode iz donje lagune u okolni ocean provodilo bi se kada postoji prevelika zaliha iz drugih obnovljivih izvora – poput sunca i vjetra. Kada je potrebna energija, vodi bi se tada dopustilo da teče natrag u lagunu kroz turbine koje proizvode energiju, gurane uz pomoć sile okolnog oceana.

‘U unutarnjoj laguni mogli bismo pohraniti energiju ekvivalentnu tisućama baterija’, rekao je Bricker, izvanredni profesor na Tehnološkom sveučilištu Delft u Nizozemskoj.

Znanstveni je koordinator projekta. Nazvan ALPHEUS, i koji bi trebao biti završen u rujnu 2024. nakon četiri i pol godine.

Korištenje gravitacije kako bi se omogućilo da voda teče u donju lagunu kroz turbine omogućilo bi proizvodnju hidroenergije na zahtjev kada je opskrba niska, popunjavajući prazninu u opskrbi i osiguravajući rješenje za skladištenje čiste energije.

Sveučilišta, uključujući Chalmers u Švedskoj, Braunschweig u Njemačkoj i Ghent u Belgiji, te mnoge tvrtke udružile su snage u osam europskih zemalja kako bi razvile ključne nove tehnologije potrebne za hipotetsku branu na moru, kao što su vodene turbine prikladne za korištenje na moru.

Povratak u budućnost

Dok tisuće hidroenergetskih instalacija već postoje diljem svijeta, one su gotovo isključivo u planinskim regijama gdje prirodni teren dopušta gravitaciji da pokaže svoju snagu ili gdje je riječni tok dovoljno snažan da se može iskoristiti za proizvodnju energije.

Zanimanje za ovu tehnologiju ponovno raste – ovaj put za potencijalnu upotrebu u ravnijim područjima uključujući mora, jer bi mogla pomoći ekološki prihvatljivijem europskom gospodarstvu.

Europa ima za cilj postati prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. Ovaj cilj zahtijevat će odmak od fosilnih goriva, uključujući ugljen, prirodni plin i naftu, prema obnovljivim izvorima energije, poput hidroenergije.

Cilj EU-a je povećati udio obnovljivih izvora energije na 42,5 posto 2030. s 23 psoto 2022. godine. Taj će se udio morati još više povećati kako bi se klimatska neutralnost postigla do 2050. godine.

Zamjena za baterijska skladišta energije

Jedan od izazova je taj što obnovljivi izvori energije poput vjetra i sunca mogu biti povremeni. Oblaci mogu zakloniti sunce i vjetar može prestati puhati.

Kada se to dogodi, energetski sustav mora biti u stanju brzo reagirati kako bi uravnotežio ponudu i potražnju. To znači biti u mogućnosti pohraniti višak energije i ponovno ga unijeti u mrežu kada je to potrebno.

Iako baterije trenutačno služe ovoj svrsi, one imaju ograničenja. Pohranjuju male količine energije, ovise o kritičnim sirovinama i imaju relativno kratak životni vijek, osobito u usporedbi s branom.

‘Ako ne izgradimo više skladišta energije, mogli bismo se suočiti s nestankom struje i nestabilnošću mreže u budućnosti’, rekao je Bricker, čija ga je karijera odvela iz Sjedinjenih Država do rada na sveučilištima u Japanu i Nizozemskoj.

Pokazivanje fleksibilnosti

U međuvremenu, drugi istraživači u Europi nadograđuju postojeće hidroenergetske instalacije koristeći umjetnu inteligenciju kako bi voda mogla preuzeti veću ulogu u nizu obnovljivih izvora energije.

U sklopu još jednog projekta financiranog od strane EU-a, ovi su stručnjaci osmislili tehnologije za poboljšanje potencijala skladištenja energije, performansi i fleksibilnosti hidroelektrana.

Projekt pod nazivom XFLEX HYDRO završio je u veljači 2024. nakon četiri i pol godine.

Integracija sve većih i većih količina povremene solarne energije i energije vjetra, koja se također naziva varijabilnom obnovljivom energijom (VRE), zahtijevat će veću fleksibilnost nego što je trenutno moguće kako bi se izbjegli prekidi u opskrbi.

‘Svjedoci smo renesanse hidroenergije’, rekla je dr. Elena Vagnoni, predavačica na Švicarskom saveznom institutu za tehnologiju u Lausannei, ili EPFL, i znanstvena koordinatorica XFLEX HYDRO. ‘Nova, obnovljiva električna mreža treba fleksibilnost. To mijenja način na koji gledamo na hidroenergiju.’

Projekt je spojio stručnost europskih elektroprivreda, svjetskih proizvođača opreme, istraživačkih institucija i energetskih konzultantskih kuća u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izveo je opsežne demonstracije svojih novih tehnologija u objektima u Francuskoj, Švicarskoj i Portugalu.

Povećanje učinkovitosti

Povremeni padovi u opskrbi povećavaju trošenje i habanje instalacija koje su projektirane imajući na umu redovitiju opskrbu energijom.

‘U prošlosti ste crpke uključivali najviše jednom dnevno’, rekao je François Avellan, počasni profesor na EPFL-u koji je bio znanstveni savjetnik XFLEX HYDRO-a. ‘Sada ih moramo pokretati nekoliko puta dnevno, ovisno o vremenu. To ozbiljno opterećuje ove instalacije.’

Projekt je testirao novi sustav – “hidraulički kratki spoj” – na brani Grand’Maison u francuskim Alpama, najvećoj pumpnoj hidroelektrani u Europi.

Pri najvećem kapacitetu može unijeti 1800 megavata energije u mrežu, što je ekvivalentno srednjoj elektrani na prirodni plin ili ugljen.

Nova tehnologija omogućuje Grand’Maisonu da crpi vodu i proizvodi električnu energiju u isto vrijeme. Softver XFLEX HYDRO upravlja protokom energije kako bi bio u stalnoj ravnoteži s potrebama mreže.

Očekivano povećanje učinkovitosti smanjilo bi ovisnost o postrojenjima na plin i ugljen i potencijalno uštedjelo oko 90.000 tona emisija ugljičnog dioksida godišnje, prema Avellanu.

U međuvremenu, Bricker iz ALPHEUS-a rekao je da njegovi sudionici traže industrijskog partnera koji može poboljšati tehnologiju projekta. Financiranje EU-a pomoglo mu je da njegov san o postrojenju vodene energije na moru postane ostvariva stvarnost, za njegovu izgradnju trebat će više godina istraživanja i privatnog ulaganja.

‘Tehnologija je ovdje’, rekao je. ‘Sada samo treba industrijsko vodstvo i financiranje.’

Istraživanje u ovom članku financirao je program EU-a Horizon. Stavovi sugovornika ne odražavaju nužno stavove Europske komisije. Ako vam se svidio ovaj članak, razmislite o tome da ga podijelite na društvenim mrežama.