Rješenja za dugotrajno skladištenje energije će potisnuti baterije?
Foto: Canva

Rješenja za dugotrajno skladištenje energije će potisnuti baterije?

Interes za rješenja za dugotrajno skladištenje energije (LDES) brzo raste, paralelno s rastom kapaciteta obnovljivih izvora energije. Budući da je većina LDES tehnologija još uvijek u povoju, informacije o njihovim cijenama uglavnom nisu dostupne širokoj javnosti, no uvid u to sad anam je dalo istraživanje troškova ovih sustava koje je napravio BloombergNEF.

Oni su analizirali sedam LDES tehnoloških grupa i 20 vrsta pojedinačnih vrsta ove tehnologije. Istraživanje je otkrilo da najjeftinije tehnologije ove vrste već sada omogućuju jeftiniju pohranu energije od litij-ionskih baterija, kada je u pitanju pohrana u trajanju dužem od osam sati.

Skladištenje toplinske energije imalo je prosječne kapitalne izdatke od 232 dolara po instaliranom kapacitetu od jednog kWh, a skladištenje komprimiranog zraka 293 dolara po instaliranom kWh. Za usporedbu, litij-ionski baterijski sustavi u prosjeku koštaju 304 dolara po kWh. Gravitacijski sustavi za pohranu energije, koji s pomoću elektromotora podižu utege prilikom punjenja i kontrolirano ih spuštaju da bi generirali električnu energiju prilikom pražnjenja, imaju najveće prosječne kapitalne izdatke od 643 dolara po kWh.

Trajanje skladištenja energije, veličina projekta i lokacija ključni su čimbenici koji utječu na kapitalne izdatke za LDES. Stopa smanjenja troškova LDES tehnologija uvelike će ovisiti o proširenju implementacije i razvoju ruta do tržišta u glavnim regijama, napomenuli su iz BloombergNEF-a. Do sada su protočne baterije i tehnologije komprimiranog zraka imale najveći komercijalni uspjeh i mogle bi pomoći u osiguravanju daljnjeg smanjenja troškova.

Očekuje se da će potražnja za LDES-om rasti u budućnosti jer bi tehnologija mogla pomoći povremenim obnovljivim izvorima energije da djeluju stabilno, poput generatora na fosilna goriva, tijekom cijele godine. Međutim, malo je vjerojatno da će troškovi LDES-a ovog desetljeća padati tako brzo kao oni za litij-ionske baterije. Razlog za to je prvenstveno činjenica da se litij-ionske baterije intenzivno koriste i u transportnom i u energetskom sektoru što znatno utječe na njihov pad cijene.