Barcelona će novac od turista ulagati u solarne panele
Foto: Canva

Barcelona će novac od turista ulagati u solarne panele

Barcelona je jedan od najuspješnijih turističkih gradova na svijetu, no ogroman prihod od turizma slaba je utjeha njenim građanima koji se sve više bune zbog navale posjetitelja u njihov grad koji svake godine ugosti oko sedam milijuna turista. Svoje stanovnike grad će sada pokušati odobrovoljiti usmjeravanjem dijela svojih prihoda od turističkih boravišnih pristojba u obnovljive izvore energije.

Barcelona planira investirati 100 milijuna eura od svoje turističke pristojbe u fond koji će instalirati dizalice topline i solarne ploče u školama u državnom vlasništvu. Do sada je Barcelona te takse trošila na kompenzaciju utjecaja koji turisti imaju na grad, uključujući usluge čišćenja, sigurnost i javni prijevoz. Ove su godine odlučili otići korak dalje i potrošiti novac na financiranje javnih usluga s klimatskog gledišta.

Kao i u ostatku svijeta, klima u Barceloni se mijenja. Posljednjih godina temperature su porasle, a padaline opale. Vlasti su ranije ovog mjeseca proglasile izvanredno stanje zbog nestašice vode koja je posljedica trogodišnje suše, najgore koja je ikada zabilježena u Barceloni. Sve veće vrućine u lipnju i rujnu stavile su i fokus i djecu koja provode mnogo vremena u prevrućim učionicama.
Uz pomoć novca od turističke pristojbe Barcelona namjerava ugraditi klimatizacijske sustave koje pokreće solarna energija u ukupno 170 škola do 2029. godine. Također, stari  plinski kotlovi za grijanje bit će zamijenjeni dizalicama topline.

Vlasti planiraju postaviti 181.000 četvornih metara solarnih panela po školskim krovovima i dvorištima. Budući da će to vjerojatno proizvoditi više energije nego što je ovim objektima potrebno, dužnosnici žele da susjedi i druge obližnje javne zgrade koriste taj višak, što će smanjiti troškove električne energije i povećati udio čiste energije u gradu.