BYD

Brazil je postao najveće izvozno tržište za kineske električne aute

Brazil je prestigao Belgiju, potvrdivši prvo mjesto na ljestvici najvećih izvoznih tržišta za kineska vozila s pogonom na nove izvore energije, pokazali su podaci Kineske udruge za osobne automobile (CPCA).

Kineski izvoznici isporučili su u travnju brazilskim kupcima 40.163 električnih i plug-in hibridnih automobila, čak 13 puta više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, potvrdivši poziciju najvećeg izvoznog tržišta drugi mjesec zaredom, prema podacima CPCA-e.

Još u siječnju Brazil je zauzimao 10. mjesto na ljestvici, ali kupci su požurili nabaviti vozila uoči dodatnog povećanja carina u srpnju u sklopu vladinog plana poticanja domaće proizvodnje.


Nekoliko kineskih proizvođača već je počelo pojačano ulagati u Brazil pa tako BYD gradi proizvodni kompleks koji bi trebao početi s radom do kraja ove ili početkom iduće godine dok je Great Wall Motor objavio da će njegova tvornica početi s radom do kraja mjeseca.

Brazil je u travnju zauzeo i drugo mjesto na ljestvici izvoznih odredišta svih brendova kineskih automobila, nakon Rusije koja je potvrdila vodeću poziciju.

Očekuje se da će Rusija, s obzirom na zapadne sankcije, ostati najveće kinesko tržište i u idućem razdoblju, rekao je glavni tajnik CPCA-e Cui Dongshu.

U razdoblju od siječnja do travnja izvoz u Rusiju porastao je za 23 posto, uz isporučenih 268.779 vozila. U gotovo istom postotku uvećane su i isporuke u Meksiko, na 148.705 automobila.

Španjolska, Francuska, Nizozemska i Norveška spadaju pak u skupinu zemalja koje su u razdoblju od siječnja do travnja bilježile najveći pad uvoza električnih putničkih vozila kineske proizvodnje, prema podacima CPCA-e.

Istraga EU-a o subvencijama poremetila je izvoz, ali proizvođači aktivno ispituju mogućnosti na tržištima Južne Amerike, Australije i ASEAN-a, rekao je Cui.