El Nino ubija usjeve, a južna Afrika suočava se s opakom gladi
Foto: Canva

El Nino ubija usjeve, a južna Afrika suočava se s opakom gladi

Mandisireyi Mbirinyu (70) i njezin 13-godišnji unuk Tinotenda sjede na blistavom suncu, ljušteći nekoliko klipova kukuruza koje su uspjeli izvući iz zemlje osušene sušom koja pustoši južnu Afriku.

– Žito koje imam dovoljno je samo za sljedeća dva mjeseca, a onda nas čeka glad – rekla je Mbirinyu Reutersu na svojoj farmi u Shamvi, 90 km sjeverno od glavnog grada Zimbabvea Hararea. Mbirinyu sebe smatra sretnicom jer je uspjela ubrati nekoliko vreća kukuruza sa svoje slabo navodnjavane parcele, a većina usjeva u ovom području bila je otpisana.

Južna Afrika u šoku je zbog najveće suše u posljednjih nekoliko godina, zbog kombinacije prirodnog El Nina – kada nenormalno zagrijavanje voda u istočnom Pacifiku zrači toplinu u zrak što dovodi do toplijeg vremena diljem svijeta – i viših prosječnih temperatura emisijom stakleničkih plinova.

Vrijeme diljem svijeta izazvalo je rekordne ekstreme 2023. jer su klimatske promjene pojačale utjecaj El Nina. Studija iz listopada prošle godine čak je sugerirala da bi klimatske promjene sada mogle biti jednako značajan čimbenik u izazivanju El Nina kao i prirodni uzroci poput sunčevih zraka.

Humanitarna agencija Oxfam upozorila je prošli tjedan da se više od 24 milijuna ljudi u južnoj Africi suočava s glađu, neuhranjenošću i nedostatkom vode zbog suše. Prošle sezone Mbirinyu je požnjeo 14 tona kukuruza i nešto prodao nacionalnoj tvrtki za žitarice; ove godine se pita hoće li biti dovoljno da prehrani vlastitu obitelj.

U susjednom Malaviju krađa usjeva postala je problem jer izvori hrane presušuju. U selu Kuntaja, u blizini zračne luke trgovačke prijestolnice Blantyrea, Osten James zarađuje za život za svoju peteročlanu obitelj čuvajući tuđe kukuruzne vrtove, nakon što su njegovi izgorjeli od vrućine.

– Manji kukuruz koji je preživio vrućinu vlasnici pokušavaju spasiti od lopova – rekao je James.
Zambija, Malavi i Zimbabve proglasili su stanje katastrofe.

“Kukuruz je podbacio”, rekla je Ulaliya Radson, malavijska poljoprivrednica. “Prošle godine sam požnjela 10 vreća i kao što vidite na ovom polju, neću uspjeti ni pola toga”, dodala je, pokazujući prema osušenom komadu.