Francuska dosegla 20 GW solarnog kapaciteta, no još uvijek prednjače 'nuklearke'
Foto: Canva

Francuska dosegla 20 GW solarnog kapaciteta, no još uvijek prednjače ‘nuklearke’

Francusko Ministarstvo ekološke tranzicije izvijestilo je da je oko 955 MW novih fotonaponskih sustava priključeno na francusku mrežu u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine. Francuska je dosegla kumulativni instalirani solarni kapacitet od 20,0 GW krajem prosinca 2023. godine. U kontinentalnoj Francuskoj je postavljeno oko 19,3 GW ukupne snage, a preostali udio u nacionalnim prekomorskim teritorijima i na Korzici.

Tijekom cijele 2023. francuska je postavila 3,2 GW novih solarnih jedinica. To je velik rast u odnosu na 2022. kada je u Francuskoj instalirano 2,68 GW kapaciteta i 2021. s 2,57 GW kapaciteta. Ukupni kapacitet solarnih projekata u redu čekanja sa zahtjevima za povezivanje na mrežu sada iznosi 14 GW.

Regije Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes i Provence-Alpes-Côte d’Azur te Grand Est činile su 48 posto svih novopriključenih 2023. godine. To su regije s najvećim instaliranim kapacitetima, te one predstavljaju više od 53 posto ukupne kumulativne solarne električne energije priključene u Francuskoj do kraja prosinca 2023. godine.

Ipak, francuske fotonaponska elektrane još uvijek jako zaostaju za nuklearnim elektranama koje su glavni izvor energije u ovoj državi. Francuska u pogonu ima čak 56 nuklearnih reaktora s ukupnim kapacitetom od 61 GW, te oko 65 posto svoje električne energije proizvodi u nuklearnim elektranama.