Varaždinska županija sufinancira korištenje obnovljivih izvora energije

Jasna poruka: Ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora moraju se utrostručiti

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) objavila je novo izvješće na marginama Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji ovog tjedna u kojem opisuje radnje potrebne kako bi svijet ispunio ciljeve postavljene na nedavnoj klimatskoj konferenciji COP29 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsjednik IRENA-e Francesco La Camera kaže da su obnovljivi izvori energije jedini izvori energije koji imaju dovoljnu brzinu i opseg za postizanje ambicioznih ciljeva postavljenih u Dubaiju.

„Moramo razvijati oko 1,1 TW kapaciteta obnovljive energije godišnje do 2030. Svaka tehnologija koja omogućuje smanjenje emisija CO2 je dobra, ali tehnološka neutralnost možda nije rješenje, jer samo obnovljivi izvori energije osiguravaju potrebnu brzinu i opseg za postizanje predloženih ciljeva,” rekao je predsjednik IRENA-a Francesco La Camera, govoreći o sporom ritmu globalne energetske tranzicije.

Obnovljivi izvori Vjetar i sunce prvi put pretekli fosilna goriva

Prema službenim dokumentima, 123 nacionalne vlade i nadnacionalnih blokova, uključujući Europsku uniju, potpisali su utrostručenje instaliranih svjetskih kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije na najmanje 11 TW do 2030. Potpisnici su također obećali udvostručiti globalnu prosječnu godišnju stopu poboljšanja energetske učinkovitosti s 2 na 4 posto do kraja 2030. godine.

U izvješću Tracking COP28 Outcomes, IRENA tvrdi da godišnja ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora moraju narasti sa 570 milijardi dolara u 2023. na 1550 milijardi dolara u prosjeku između 2024. i 2030. U izvješću se također navodi da se predloženi cilj COP28 neće postići bez hitne intervencije politike.

Organizacija također tvrdi da će šira međunarodna suradnja, kao i strateško korištenje javnih financija, biti ključni za postizanje ciljeva COP28.

“To zahtijeva strukturne reforme, uključujući reforme unutar multilateralnih financijskih mehanizama, kako bi se učinkovito podržala energetska tranzicija u zemljama u razvoju”, navodi se u priopćenju IRENA-e.