Novi sustav rasvjete u Jastrebarskom
Grad Jastrebarsko

Jastrebarsko ima novi sustav javne rasvjete, troši 77,4 posto manje energije

Jastrebarsko ima novi sustav javne rasvjete koji će trošiti 77,4 posto manje energije od starog sustava i pridonijeti smanjenju emisije CO2, financiran je energetskim uštedama, a investicija je vrijedna 1, 5 milijuna eura plus PDV, priopćeno je u petak iz Grada Jastrebarskog.

Proteklih mjeseci na području Jastrebarskog zamijenjene su 3.444 stare svjetiljke energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a već po prvim računima vidljivo je kako će uštede za gradski proračun iznositi oko 75 posto.

Glavni razlog obnove sustava javne rasvjete, osim rasterećenja proračuna, bio je i povećanje stupnja energetske učinkovitosti i zaštita okoliša.

„Jastrebarsko tim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja, a nastojimo i maksimalno koristiti vanjske izvore financiranja, kako bismo proveli što više infrastrukturnih projekata važnih za naš grad i građane”, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Zamjena sustava javne rasvjete, dodao je, poboljšat će kvalitetu života u naseljima i povećati razinu sigurnosti u prometu, a najvažnije je kako se sve to financira kroz uštede energije, bez dodatnog opterećenja za gradski proračun.

Sustav rasvjete, koji je obnovila tvrtka Petrol d.o.o. trošit će 456.608 kWh električne energije godišnje, odnosno 77,4 posto manje od starog sustava, te će za trajanja ugovora privatni partner održavati dio sustava koji je bio obuhvaćen mjerama poboljšanja energetske učinkovitosti.

Projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, odnosno Grad odabranoj tvrtki nakon provedenog postupka javne nabave (Petrol d.o.o.) plaća mjesečnu naknadu temeljem ušteda na potrošnji električne energije.

Ostvarenim financijskim uštedama, Jastrebarsko će kompletno ulaganje u sustav javne rasvjete isplatiti za 6 godina bez ikakvog zaduživanja.

U Jastrebarskom je nedavno završen i veliki projekt poboljšanja vodno – komunalne infrastrukture vrijedan gotovo 22,5 milijuna eura. Stanovnici su dobili cjelovitu vodoopskrbnu mrežu, pouzdan sustav odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda baziran na naprednom, trećem stupnju pročišćavanja. Puštanjem tog uređaja u rad, na kanalizacijsku se mrežu priključuju novi korisnici.