Oceani su suočeni s "trostrukom prijetnjom" ekstremne vrućine, gubitka kisika i zakiseljavanja
Foto: Canva

Oceani su suočeni s “trostrukom prijetnjom” ekstremne vrućine, gubitka kisika i zakiseljavanja

Svjetski oceani suočeni su s “trostrukom prijetnjom” ekstremnog zagrijavanja, gubitka kisika i zakiseljavanja, sve zbog ekstremnih uvjeta koji su postali daleko intenzivniji u posljednjim desetljećima i stavljaju ogroman pritisak na bogatstvo morskog života na planetu, pokazalo je novo istraživanje.

Otprilike petina površine svjetskog oceana posebno je osjetljiva na tri prijetnje koje pogađaju odjednom, potaknute ljudskom aktivnošću kao što je spaljivanje fosilnih goriva i krčenje šuma, pokazalo je istraživanje. U gornjih 300 metara pogođenog oceana, ti složeni događaji sada traju tri puta dulje i šest su puta intenzivniji nego što su bili ranih 1960-ih, navodi se u istraživanju.

voda, ocean
Canva

Glavni autor studije upozorio je da su svjetski oceani već gurnuti u ekstremno novo stanje zbog klimatske krize. “Utjecaj ovoga već je viđen i osjetio se”, rekao je Joel Wong, istraživač na sveučilištu ETH Zurich, koji je naveo dobro poznati primjer toplinske “mrlje” koja je uzrokovala odumiranje morskog života u Tihom oceanu. “Intenzivni ekstremni događaji poput ovih vjerojatno će se ponoviti u budućnosti i poremetit će morske ekosustave i ribarstvo diljem svijeta”, dodao je.

Istraživanje, objavljeno u AGU Advances, analiziralo je pojavu ekstremne vrućine,gubitka kisika i zakiseljavanja i otkrilo da takvi ekstremni događaji mogu trajati i do 30 dana, pri čemu su tropski krajevi i sjeverni Pacifik posebno pogođeni prijetnjama spoja sve tri pojave.