Canva

Kaznili britansku farmu vjetroelektrana, digli cijene napuhanim troškom ‘mirovanja’

Farma vjetroelektrana u Britaniji mora uplatiti 5,5 milijuna funti (sedam milijuna dolara) u fond za pomoć ranjivim kućanstvima zbog napuhavanja troškova ‘mirovanja’ turbina koji su rezultirali većim cijenama struje za potrošače.

Dorenell Windfarm Limited (DWL) u vlasništvu francuskog EDF-a naplaćivao je “pretjerane cijene” kada je od njega zatraženo da smanji proizvodnju struje, utvrdio je britanski regulator Ofgem.

Kada mreža ne može primiti više struje, kompanije moraju isključiti turbine, a regulator im isplaćuje naknadu za mirovanje.

“Ofgem smatra da je DWL naplaćivao previsoke cijene za smanjenje proizvodnje tamo gdje se to od njega tražilo kako bi sustav bio ravnotežen, a (njegov) prekršaj povećao je troškove za potrošače”, naveo je Ofgem u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Neke pretpostavke koje je tvrtka koristila u izračunu naknada veće su no što je potrebno za nadoknadu troškova ‘mirovanja’, naglasio je Ofgem. DWL-ove cijene pak “nisu ispravno odražavale financijsku korist od smanjenja proizvodnje”, dodao je regulator.

Kompanija je Ofgemu odgovorila da smatra da se pridržavala propisa, ali je prihvatila zaključak regulatora i platit će 5,5 milijuna funti u dobrovoljni fond za pomoć ranjivijim kućanstvima.

Vjetroelektrana Dorenell ima 59 vjetroturbina i nalazi se uz autocestu A941, južno od Dufftowna, blizu Moraya, na sjeveroistoku Škotske.

“DWL prihvaća odgovornost za nenamjerno kršenje uvjeta licence za ograničenje prijenosa (TCLC). Zato je DWL promijenio politiku određivanja cijena na aukciji kako bi izbjegao kršenje odredbi u budućnosti”, istaknuo je glasnogovornik kompanije, naglasivši da su surađivali s regulatorom.