Kraj grijanja na fosilna goriva: EU usvojila direktivu o energetskim svojstvima zgrada
Foto: Canva

Kraj grijanja na fosilna goriva: EU usvojila direktivu o energetskim svojstvima zgrada

Europska unija je službeno usvojila Direktivu o energetskim svojstvima zgrada (EPBD). Zakonodavstvo postavlja okvir za države članice za smanjenje emisija i potrošnje energije u zgradama, nakon revidirane direktive koju su službeno usvojili Europsko vijeće i Europska komisija.

Direktiva će biti objavljena u Službenom listu EU, prije nego što stupi na snagu sljedećih tjedana. Države članice će je zatim morati prenijeti u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Direktiva uključuje odredbe prema kojima će države članice EU-a postupno ukidati fosilna goriva iz sustava grijanja u zgradama i jačati uvođenje solarnih elektrana, uzimajući u obzir svoje nacionalne okolnosti. Prema priopćenju koje je objavila Europska komisija, države članice morat će osigurati da sve nove zgrade budu “spremne za solarnu energiju”, kao dio EU solarnog standarda, koji su odobrili zastupnici Europskog parlamenta u ožujku.

Revidirana direktiva također postavlja ciljeve za smanjenje potrošnje energije u zgradama diljem Europske unije, uzimajući u obzir nacionalne specifičnosti.

Kraj grijanja na fosilna goriva: EU usvojila direktivu o energetskim svojstvima zgrada
Foto: Canva

Svaka će država članica usvojiti okvir za smanjenje svoje prosječne potrošnje energije u stambenim zgradama za 16% do 2030. i između 20% i 22% do 2035. godine. Za nestambene zgrade, države članice će trebati obnoviti 16% svojih najgorih zgrada s najlošijim “eko performansama” do 2030. i 26% svojih najlošijih zgrada do 2033. Države članice mogu izuzeti određene kategorije stambenih i nestambenih zgrada od ovih obveza, uključujući povijesne zgrade i kuće za odmor.

„Poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada ključno je za postizanje naše ambicije klimatske neutralnosti, kao i za jačanje energetske neovisnosti Europe. Obnove su ulaganje u bolju budućnost. Vjerujem da će ova ojačana direktiva osnažiti države članice da potaknu val obnove diljem EU-a, poštujući pritom raznolikost građevinskog fonda EU-a”, rekao je Kadri Simson, povjerenik EU za energetiku.

EPBD nalaže nulte izravne emisije fosilnih goriva za nove zgrade i strukture u javnom vlasništvu pd 1. siječnja 2028., a za sve druge nove zgrade do 1. siječnja 2030., uz mogućnost posebnih izuzeća. Od početka iduće godine neće biti dopuštena ni subvencija za ugradnju kotlovnica na fosilna goriva.

Europska komisija tvrdi da će direktiva podržati građane u nastojanjima da poboljšaju svoje domove.

“Nova Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada pomoći će mobilizirati dodatna sredstva i potaknuti građevinske lance. Zajedno možemo pomoći vlasnicima kuća i tvrtkama u renoviranju kako bismo uštedjeli novac i pripremili se za budućnost s nultom emisijom”, rekao je Wopke Hoekstra, povjerenik EU-a za klimatske akcije.