Na zemlji ima više koraljnih grebena nego što se mislilo
Foto: Canva

Na Zemlji ima više koraljnih grebena nego što se mislilo

Nova studija koju su vodili istraživači s australskog Sveučilišta Queensland otkrila je da na planetu ima više koraljnih grebena nego što se dosad vjerovalo.

Znanstvenici su identificirali 348.001 četvornih kilometara plitkih koraljnih grebena na dubinama od 20 do 30 metara, navodi se u priopćenju za javnost Sveučilišta Queensland.

Na zemlji ima više koraljnih grebena nego što se mislilo
Foto: University of Queensland

“Ovo revidira našu prethodnu procjenu plitkih grebena u svjetskim oceanima. Važno je da nam najnovija satelitska tehnologija za mapiranje visoke rezolucije također omogućuje da vidimo od čega su napravljena ta staništa. Otkrili smo da 80.000 četvornih kilometara grebena ima tvrdo dno, gdje koralj ima tendenciju rasta, za razliku od mekog dna poput pijeska, krša ili morske trave”, rekao je Dr. Mitchell Lyons sa Sveučilišta Queensland.

Istraživački rad o tome nazvan je  “Nova globalna procjena površine za koraljne grebene iz mapiranja visoke rezolucije” i objavljen je u časopisu Cell Reports Sustainability.

Na zemlji ima više koraljnih grebena nego što se mislilo
Foto: Canva

“Koraljni grebeni su dom četvrtine cjelokupnog morskog života i pridonose dobrobiti i egzistenciji milijarde ljudi diljem svijeta. Karte ekosustava podupiru mnoge znanstvene i konzervatorske aktivnosti, ali sve donedavno nije bilo dosljednih karata visoke rezolucije svjetskih koraljnih grebena. U ovom radu opisujemo nove globalne karte koraljnih grebena iz Allen Coral Atlasa, s pojedinostima temeljne metodologije i našeg novog razumijevanja globalne distribucije koraljnih grebena”, stoji u radu.

“Ovi će podaci omogućiti znanstvenicima, zaštitarima prirode i kreatorima politike da bolje razumiju i upravljaju sustavima grebena”, dodao je Lyons.

Sateliti Planet Dove CubeSat i Sentinel-2 snimili su više od milijun i pol uzoraka finih detalja i 100 trilijuna piksela na karti globusa visoke rezolucije.

“Ovo je prvi točan prikaz distribucije i sastava svjetskih koraljnih grebena, s jasnom i dosljednom terminologijom”, rekao je Lyons. “To je više od obične karte – to je alat za pozitivne promjene za grebene i obalno i morsko okruženje općenito.”