Nova metoda bi mogla znatano poboljšati recikliranje tekstila
Foto: Canva

Nova metoda bi mogla znatano poboljšati recikliranje tekstila

Znanstvenici sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj stvorili su novu tehnologiju koja bi mogla pomoći u povećanju stope recikliranja odjevnih predmeta. Tehnologija može pomoći u uklanjanju materijala elastana iz najlona, ​​uobičajene mješavine tkanine za odjeću poput tajica i druge odjeće za slobodno vrijeme poput kupaćih kostima. Elastin je, naime, vrlo teško odvojiti od drugih tkanina. Znanstvenici su svoja otkrića objavili u časopisu Green Chemistry.

“Mnoge karike u lancu elastana povezane su malom molekulom koja se zove diamin. Zagrijavanjem odjeće na 225 stupnjeva Celzijevih i dodavanjem određenog alkohola, pronašli smo metodu za razbijanje veza u elastanu. Kad se to dogodi, lanci se raspadaju i materijali se odvajaju”, objasnio je Steffan Kvist Kristensen, pomoćnik procesora u Interdisciplinarnom nanoznanstvenom centru na Sveučilištu Aarhus.

Proces traje nešto više od četiri sata, prema Kristensenu. Do sada je istraživački tim testirao metodu na najviše dva para najlonskih čarapa odjednom, a još uvijek rade na pronalaženju načina za odvajanje elastana od drugih materijala, poput pamuka.

“Još nismo uspjeli s pamukom, jer se neka od pamučnih vlakana razgrađuju u procesu. Ali vjerujemo da, uz neke manje prilagodbe, možemo riješiti ovaj problem”, “, rekao je Kristensen u priopćenju za javnost.

Nova metoda bi mogla znatano poboljšati recikliranje tekstila
Foto: Canva

Danas postoji mnogo izazova s ​​recikliranjem odjeće, a samo oko 1 posto starog odjevnog tekstila se reciklira u nove odjevne predmete, prema podacima Zaklade Ellen MacArthur. Brojke su nešto veće u Danskoj, sa 6 posto  odjevnih predmeta koji se recikliraju, ali još uvijek daleko niže od stopa recikliranja drugih materijala u toj državi.

Stara odjeća teško se može reciklirati ubog uklonjenih ili izblijedjelih oznaka materijala od kojih ej napravljena, što otežava određivanje vlakna od kojih je odjevni predmet napravljen. Nadalje, mješavine vlakana u komadu odjeće teško je odvojiti za kako bi se pravilno reciklirala.

Inovacije u recikliranju, poput metode koju su razvili istraživači sa Sveučilišta Aarhus, mogle bi recikliranje tekstila učiniti lakšim i uobičajenijim u budućnosti. To će biti važno za smanjenje otpada iz industrije mode i, u konačnici, emisija u ovoj industriji.

Industrija mode je druga industrija koja najviše zagađuje okoliš na Zemlji, nakon industrije nafte i plina, pokazala je studija iz 2022. godine. Prema izvješću UN-a o klimatskim promjenama, modna industrija odgovorna je za oko 10 posto svih emisija stakleničkih plinova na globalnoj razini, što će se morati promijeniti kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskih razina kako je navedeno u Pariškom sporazumu.

Autori studije napomenuli su da su samo testirali metodu recikliranja miješanih vlakana u malom opsegu i da će morati raditi s postrojenjima izvan Danske koja imaju kapacitet za povećanje procesa.

“Kemijska industrija u Danskoj je mala, ali Njemačka ima neke od najvećih tvornica na svijetu. Najvjerojatnije će moći koristiti našu metodu za recikliranje velikih količina vlakana iz odjeće koja sadrži elastin. Ako želimo u tome uspjeti, moramo uključiti velike kemijske tvornice. Ali oni moraju vidjeti poslovni model u kupnji recikliranih materijala i njihovom korištenju u proizvodnji novih vlakana. Ako to ne učine, tehnologija nikada neće zaživjeti”, rekao je Steffan Kvist Kristensen, pomoćnik procesora u Interdisciplinarnom nanoznanstvenom centru na Sveučilištu Aarhus. “