Solarna energija u Europi rasti će 2024. više od bilo koje druge
Foto: Canva

Obnovljiva energija je donijela stotine milijardi dolara financijske koristi

Novo izvješće znanstvenika iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley i konzultantske tvrtke za obnovljive izvore energije Clean Kilowatts otkrilo je da je sve veća upotreba obnovljive energije u Sjedinjenim Državama poboljšala kvalitetu zraka i smanjila emisije stakleničkih plinova u zemlji, te stvorila stotine milijardi dolara financijske koristi.

Za potrebe studije istraživački tim usredotočio se na porast korištenja obnovljivih izvora energije od 2019. do 2022. godine u SAD-u, izvijestio je The Guardian.

“Od 2019. do 2022. proizvodnja energije iz vjetra i sunca porasla je za oko 55 posto. Do 2022. vjetar i sunce osiguravali su otprilike 14 posto ukupnih potreba za električnom energijom u SAD-u”, rekao je Dev Millstein, glavni autor studije i istraživač u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Berkeley.

Canva

Istraživači su otkrili da je smanjenje upotrebe fosilnih goriva u zemlji, zajedno s povećanjem energije vjetra i sunca, smanjilo emisije CO2 za 992,1 milijuna tona što bi bilo jednako uklanjanju 71 milijuna automobila s cesta svake godine.

“Proizvodnja energije iz vjetra i sunca smanjuje štetne emisije u električnom sektoru i povezane zdravstvene probleme povezane s klimom i kvalitetom zraka. Od 2019. do 2022. proizvodnja energije iz vjetra i sunca u Sjedinjenim Državama osigurala je 249 milijardi dolara koristi za klimu i bolju kvalitetu zraka. Proizvodnja energije iz vjetra i solarna proizvodnja rezultirali su i s 1200 do 1600 manje prijevremenih smrtnih slučajeva u 2022. godini”, napisali su znanstvenici u studiji.

Tim je otkrio da su emisije dušikovih oksida i sumpornog dioksida, kemijskih spojeva povezanih s povećanim rizikom od astme i drugih zdravstvenih problema, smanjene za 1,1 milijun tona tijekom razdoblja istraživanja.