Solarni paneli umjesto ograde? Je li to dobra ideja?

Solarni paneli umjesto ograde? Je li to dobra ideja?

Industrija solarne energije znatno je narasla u posljednjih nekoliko godina, a cijene solarnih panela su pale na rekordno niske razine. Zbog toga se više toliko ni ne razmišlja o idealnoj lokaciji za njihovo postavljanje već su sve češće situacije da se oni postavljaju vertikalno, u poljoprivredi (bifacijalni agrosolari), na balkonske ograde ali i kao potpuna zamjena za ogradu balkona ili dvorišta. Jasno da tako postavljeni fotonaponski paneli neće ostvariti svoju optimalnu proizvodnju, no računica je jasna, ogradu ionako morate (ili želite) postaviti, a od nje nećete imati nikakve ekonomske koristi. Fotonaponske solarne ploče, će s druge strane štititi vašu privatnost i usput proizvoditi energiju.

Što je ograda od solarnih panela?

Ograde od solarnih panela manje su poznati oblik proizvodnje obnovljive energije, ali postaju sve popularniji način uštede novca na računima za struju. Ograda od solarnih panela je doslovno vanjska ograda napravljena od solarnih panela postavljenih na konstrukciju koja bi inače nosila klasičnu ogradu. Ograde od solarnih panela mogu se postaviti na raznim lokacijama, uključujući dvorišta, vrtove, poljoprivredno zemljište ili industrijske i komercijalne posjede.

Je li ograda od solarnih panela energetski učinkovita?

Učinkovitost solarne ograde uvelike ovisi o njezinoj lokaciji. Budući da su solarni paneli postavljeni okomito kako bi se mogli koristiti kao ograde, nisu uvijek pod idealnim kutom za izlaganje suncu. Međutim, to se može riješiti ugradnjom bifacijalnih ploča . Ovi paneli izrađeni su od monokristalnih ćelija i smatraju se 30% učinkovitijim jer mogu apsorbirati sunčevu svjetlost s obje strane. Studija koju su dovršili istraživači na njemačkom Sveučilištu primijenjenih znanosti u Leipzigu otkrila je da su okomiti bifacijalni solarni paneli u smjeru istok-zapad najučinkovitiji u proizvodnji solarne električne energije .

Solarni paneli umjesto ograde? Je li to dobra ideja?

Koje su prednosti solarne ograde?

Najveće prednosti solarnih ograda su smanjenje računa za energiju i smanjenje ugljičnog otiska. Također, solarna ograda se se smatra izdržljivijom i dugotrajnijom opcijom u usporedbi s uobičajenim vrstama ograde (sim aluminijske) i ne zahtijeva održavanje (bojanje). Također, ovakvi sustavi su alternativa za one koji ne mogu postaviti panele na krov. Još jedna prednost je što je ovakve ploče lakše održavati i čistiti u usporedbi s krovnim solarnim pločama.

Koji su nedostaci solarne ograde?

Ipak, solarne ograde imaju i neke minuse. Ograde od solarnih panela zahtijevaju dosta vremena za održavanje u usporedbi s ograda od drugih materijala budući da paneli zahtijevaju redovito čišćenje kako bi održali svoju učinkovitost. Također, ograde od solarnih panela često imaju razmake između panela ili su djelomično prozirne. Ovo općenito nije idealno za sva dvorišta jer ne jamči potpunu privatnost.

Solarni paneli umjesto ograde? Je li to dobra ideja?

Koliko koštaju ograde od solarnih panela?

Troškovi ulaganja u ogradu od solarnih panela općenito su veći od postavljanja fotonaponskih solara na krov. Ipak ne treba zanemariti činjenicu da oni rade dvostruku funkciju i da će i obična ograda biti prilično skupa. Najjednostavnije rešetkaste panelne ograde prosječne visine koštaju od oko 20 eura po metru, dok ćete za kovane ograde ponekad platiti i više od 100 eura po metru, a za moderne aluminijske ograde i više od 200 eura po metru. Ograda od solarnih panela košta samo malo više od obične aluminijske ograde. Približna cijena za solarnu ogradu dužine oko pet metara će iznositi oko 1500 eura, odnosno oko 300 eura po metru. U navedene cijene svih ograda nisu uključeni troškovi montaže i postavljanja stupova.

Mogu li se solane ograde isplatiti?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o mjestu i duljini ograde. Ograde se općenito smatraju isplativima tek nakon što su veće od 10 m. Međutim, ako je ograda često u sjeni zbog prepreka, malo je vjerojatno da će biti vrlo učinkovita u proizvodnji električne energije. U ulicama s visokim zgradama njihovo postavljanje se svakako ne preporučuje, no u predgrađima gdje takvih prepreka nema mogu biti itekako isplative.