Svjetlosno zagađenje i buka: Zagreb je među najgorim gradovima za spavanje u Europi
Foto: Canva

Svjetlosno zagađenje i buka: Zagreb je među najgorim gradovima za spavanje u Europi

Novi Europski indeks spavanja otkrio je da je Hrvatska jedna od najgorih zemalja za spavanje na cijelom kontinentu nakon što su analizirani važni čimbenici kako bi se pronašle top destinacije za spavanje. Ova analiza je objavljena povodom Svjetskog dana spavanja koji se obilježava 15. ožujka.

Stručnjaci za spavanje tvrtke Online-Bedrooms analizirali su podatke kako bi stvorili Europski indeks spavanja koji otkriva najbolji glavni grad za dobar san. Proučili su gradove diljem Europe uključujući Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Gradovi su rangirani na temelju nekoliko čimbenika uključujući svjetlosno zagađenje, smetnje dnevnog svjetla na zbog razine oblaka, zagađenje bukom i optimalnu razinu sna.

Berlin je proglašen najboljim gradom u Europi za spavanje, zbog malo svjetlosnog zagađenja i zagađenja bukom, a 70 posto stanovništva ovog grada provodi odgovarajuću količinu vremena u krevetu. Na drugom mjestu je Prag, s više od 72 posto oblačnih dana koji pomažu stanovnicima da dobro spavaju unatoč tome što ih čak 41 posto ometa buka s ceste tijekom noći. Prag je grad s najmanjom količinom svjetlosnog onečišćenja.

Svjetlosno zagađenje i buka: Zagreb je među najgorim gradovima za spavanje u Europi
Foto: Canva

Rim je proglašen najgorim gradom u Europi za spavanje zbog visoke razine svjetlosnog onečišćenja i zbog toga što je drugi grad po zagađenosti bukom na kontinentu. Bukurešt je drugi najgori glavni grad za dobar noćni san zbog visokih stopa sunčeve svjetlosti i svjetlosnog zagađenja, kao i zbog 33 posto stanovništva koje je tijekom noći pogođeno bukom. London ima najgore svjetlosno zagađenje koje ometa san, a ipak je na trećem mjestu zbog niske razine buke i više od 74 posto stanovništva koje spava optimalno dugo.

Madrid ima najniži prosjek oblačnih dana, što znači da sunčeva svjetlost ometa san stanovnika, zbog čega se španjolska prijestolnica nalazi na lošem 10. mjestu indeksa. Samo tri grada imaju manje od 20 posto stanovništva koje noću uznemirava buka s prometnica, a to su London, Berlin i Zagreb. Unatoč tome, hrvatski glavni grad ima visoku razinu svjetlosnog onečišćenja, a puno sunčeve svjetlosti remeti obrasce spavanja zbog samo 58 posto oblačnih dana u prosjeku. U Zagrebu samo 68 posto stanovnika ima optimalan san. Grad s najgorim razinama zagađenja bukom od cestovnog prometa je Pariz s 54 posto stanovnika koji su imali loš san zbog smetnji. To znači da je glavni grad Francuske četvrti najgori glavni grad u Europi za spavanje.

Svjetlosno zagađenje i buka: Zagreb je među najgorim gradovima za spavanje u Europi

Nic Shacklock iz Online-Bedrooms rekao je: “Izuzetno je važno dobro se naspavati, ali Europski indeks sna pokazao nam je da je to ponekad nemoguće za stanovnike i turiste. Grad u kojem živite i koji posjećujete na odmoru može imati ogroman utjecaj na vaše obrasce spavanja, a naše je istraživanje pokazalo da diljem Europe svjetlosno zagađenje, smetnje sunčeve svjetlosti, buka i niske razine optimalnog sna uzrokuju loš san. Općenito, Berlin je najbolji grad u Europi za spavanje s niskim razinama zagađenja bukom od automobila tijekom noći i preko 80 posto oblačnih dana kako bi sunčeva svjetlost spriječila ometanje sna. Rim je rangiran kao najgori grad za spavanje na kontinentu jer su razine svjetlosnog zagađenja i ometanja bukom visoki, a broj stanovnika koji imaju optimalan san niski.”