Eva Rinaldi/Wikimedia commons

Taylor Swift na meti ‘zelenih’ zbog brojnih letova: ‘To truje atmosferu’

Megapopularna pjevačica Taylor Swift s koncerta na koncert često putuje privatnim avionom, ali iznimno često leti i zbog svog dečka Travisa Kelcea, igrača NLF momčadi Kansas City Chiefs.

Tako je prošlog vikenda putovala od Tokija do Las Vegasa, što je let od 12 sati i 8000 kilometara, kako bi mogla biti na Super Bowlu. Zbog tog, ali i brojnih drugih letova, pjevačica je na meti kritika zelenih aktivista na račun količine štetnih emisija CO2, piše BBC.

Navodno je samo ona zaslužna za 138 tona emisija CO2 tijekom tri mjeseca i putovanja zbog Kelcea, izračunao je Newsweek.

– Njene ugljične emisije su ekstremne i zagađuju atmosferu. To je jedan od vodećih uzroka klimatske krize koji grije planet i doprinosi ekstremnim vremenskim prilikama – rekla je za BBC Leah Thomas, autorica knjige “The Intersectional Environmentalist”.

Pratio Muska, sad prati Taylor

Njeni su česti letovi i u središtu pažnje Jacka Sweeneyja, studenta koji prati privatne letove bogatih i slavnih. Njemu su ranije na meti bili letovi Elona Muska, a sada prati i računa štetne emisije za koje je zaslužna Taylor Swift. Kako navodi BBC, on legalno prati ugljične emisije pjevačice i drugih slavnih jer su avionske rute javna informacija, pa čak i ako se radi o poznatima i slavnima. Sweeney informacije o letovima Taylor Swift objavljuje dan nakon leta, a ne uživo.

 

Podaci su pokazali da su se brojni letovi podudarali s utakmicama Chiefsa, a prije nekoliko dana otkriveno je i da su mu se javili pravnici Taylor Swift. Oni su mu prijetili tužbom i tražili da prestane objavljivati podatke, navodeći da tako ugrožava njenu sigurbnost te da je to pitanje ‘života i smrti’.

1100 puta više zagađuje od običnog čovjeka?

Brojni letovi pjevačice su bili i tema studije britanske marketinške kuće Yard koja je navodila da je Swift vodeći zagađivač među slavnima u 2022. godini, odnosno da zagađuje 1100 puta više od prosječnog čovjeka. Taylor u korist, ti su podaci bili preuzeti s Twittera i njihova analiza nije verificirana jer nije bilo podataka da je Taylor bila na svakom od tih letova, kao i druge zvijezde u svojima.

Letovi su inače ‘krivi’ za 8 posto svih ugljičnih emisija u SAD-u, navodi njihova Agencija za zaštitu okoliša.

Nadoknadila je svoj ‘ugljični otisak’?

Publicist Tayor Swift potvrdio je za BBC kako ona koristi ‘ugljičnu nadoknadu’, odnosno plaća kako bi kompenzirala zagađenje koje proizvode njeni letovi.

Ugljična nadoknada (carbon offset) u osnovi je mjera kojom tvrtke, obični ljudi i brojne zvijezde mogu kompenzirati štetne emisije kupnjom takozvanih ‘ugljičnih kredita’ ili tokena, koji označavaju smanjenje, uklanjanje ili sprječavanje emisije tone CO2 u budućnosti. Pa ako platiš za uklanjanje iste količine CO2 koju si izbacio u atmosferu, po toj računici ispadaš ugljično neutralan. AP piše tako da je Taylor Swift kupila dvostruko više ‘nadoknade’ CO2 pred početak njene aktualne turneje.

Takva ugljična nadoknada može se potrošiti za sadnju drveća, uzgoj algi koje ‘love’ CO2 i razne druge projekte kao što su zeklene tehnologije, obnovljivi izvori…

Kao što i BBC navodi, kalkulacija emisije za emisiju nije uvijek jasna i neki projekti mogu biti iznimno vrijedni, dok neki mogu preračunati utjecaj svoje redukcije štetnih emisija.