U Europi postoji potencijal razvoja čak 51 TW agrosolarnih projekata dpa pixsell
Foto: PIXSELL

U Europi postoji potencijal razvoja čak 51 TW agrosolarnih projekata

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Progress in Photovoltaics ranije ove godine, Europa ima potencijal za implementaciju 51 TW solarnih panela povezanih s poljoprivredom, odnosno agrosolara.

Uzimajući u obzir i proizvodnju električne energije i poljoprivredni potencijal, znanstvenici su izračunali da bi diljem Europe mogle biti instalirane agrosolarne elektrane ukupnog kapaciteta  51 TW što bi značilo godišnju proizvodnju električne energije od 71.500 Twh. To je 25 puta više od trenutne europske potražnje za električnom energijom. Takav kapacitet bio bi moguć  kada bi se iskoristile sve površine povoljne za razvoj agrosolarnih projekata u Europi.

Najmanje 80 posto poljoprivrednih površina ostaje upotrebljivo za usjeve

U istraživanju su uzete u obzir tri agrosolarne konfiguracije: monofacijalni moduli s fiksnim nagibom ovješeni iznad poljoprivrednih površina, monofacijalni moduli s jednom osi koji mijenjaju svoj kut tijekom dana, ovisno o položaju sunca i vertikalni bifacijalni moduli postavljeni u redove poput ograde.

Do podatka od 51 TW došlo se analizirajući rezultate testnog polja u Danskoj. Optimalna gustoća kapaciteta za agrovoltaiku bila je oko 30 W po kvadratnom metru, što je omogućilo da najmanje 80 posto poljoprivrednih površina ostane upotrebljivo za usjeve. Analiza je također pokazala da su površine prihvatljive za razvoj agrosolarnih projekata u Europi neravnomjerno raspoređene, pri čemu neke zemlje imaju manje, a druge mnogo više raspoložive površine. Potencijal je tako varirao od samo 1 posto iskoristivog zemljišta u Norveškoj do 53 posto u Danskoj. Niže geografske širine također nude veće sunčevo zračenje i veću proizvodnju energije.

Od konfiguracija solarnih modula, jednoosna varijanta s promjenjivim kutom se pokazala najperspektivnijom, iako i najskupljom. Utvrđeno je također da jednoosni moduli i vertikalni moduli nude najstabilnije razine sunčevog zračenja koje dopire do tla. Moduli s fiksnim nagibom stvaraju velike površine sjena na tlu i mogu utjecati na proizvodnju usjeva, dok su također manje optimizirani za dosljedno generiranje struje tijekom dana.

Solarni moduli mogu zaštiti usjeve od tuče i mraza

Agrosolari mogu ponuditi prednosti i za proizvodnju usjeva i za proizvodnju električne energije, a mnogi korisnici žele postići ravnotežu između fotosinteze i fotonapona kako bi učinkovito optimizirali korištenje zemljišta. Najočitija prednost je veća praktična i ekonomska upotreba zemlje koja se može postići proizvodnjom hrane i električne energije na istom području.

Osim toga, solarni moduli mogu pružiti sjenu i pomoći u suhim klimatskim uvjetima kako bi se olakšalo navodnjavanje i zadržavanje vode, potičući živahnije ekosustave ispod njih. Osim toga oni mogu zaštititi nasade od vremenskih nepogoda poput udara vjetra, obilnih pljuskova, tuče i mraza.