Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina
Foto: Canva

Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina

Količina električne energije koju proizvode britanske elektrane na plin i ugljen prošle je godine pala za 20 posto, a potrošnja fosilnih goriva za proizvodnju električne energije nije bila niža od 1957. godine.

Plinske elektrane u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle su godine proizvele 31 posto električne energije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili 98 teravat sati (TWh), prema izvješću industrijskog časopisa Carbon Brief, dok je posljednja preostala britanska elektrana na ugljen proizvela dovoljno električne energije da zadovolji samo 1 posto potražnje za električnom energijom u Velikoj Britaniji ili 4TWh.

Fosilna goriva istisnuta su iz elektroenergetskog sustava porastom proizvodnje obnovljive energije u kombinaciji s većim uvozom električne energije iz Francuske i Norveške te dugoročnim trendom pada potražnje.

Veći uvoz električne energije prošle godine bio je potaknut povećanjem količine nuklearne energije iz Francuske i hidroenergije iz Norveške. To je označilo preokret u odnosu na 2022. kada je niz prekida rada nuklearnih elektrana u Francuskoj pomogao da UK po prvi put u povijesti postane neto izvoznik električne energije.

Carbon Brief otkrio je da su elektrane na plin i ugljen činile nešto više od trećine opskrbe električnom energijom u Ujedinjenom Kraljevstvu 2023. godine, dok je obnovljiva energija osiguravala najveći pojedinačni izvor energije u mreži s rekordnih 42 posto.

Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina

Bila je to treća godina u ovom desetljeću da su obnovljivi izvori energije, uključujući energiju vjetra, sunca, vode i biomase, nadmašili fosilna goriva. Obnovljivi izvori energije i britanski nuklearni reaktori, koji su prošle godine proizveli 13 posto zaliha električne energije, pomogli su da električna energija s niskim udjelom ugljika čini 55 posto električne energije u Velikoj Britaniji 2023. godine.

Dan McGrail, izvršni direktor RenewableUK-a, rekao je da podaci pokazuju “središnju ulogu koju vjetar, sunce i drugi čisti izvori energije dosljedno igraju u britanskoj energetskoj tranziciji”.

“Blisko surađujemo s vladom kako bismo ubrzali tempo kojim gradimo nove projekte i nove opskrbne lance u uvjetima intenzivne globalne konkurencije, budući da svi pokušavaju ponoviti naš uspjeh”, rekao je McGrail.

Električna energija iz fosilnih goriva bila je za dvije trećine manja 2023. u usporedbi s vrhuncem iz 2008 godine., navodi Carbon Brief. Utvrđeno je da je ugljen pao za 97 posto, a plin za 43posto u posljednjih 15 godina.

Očekuje se da će udio ugljena dodatno pasti 2024. nakon planiranog zatvaranja posljednje preostale britanske elektrane na ugljen u rujnu ove godine. Elektrana na ugljen Ratcliffe on Soar, u vlasništvu njemačkog komunalnog poduzeća Uniper, trebala bi se zatvoriti nakon što je proizvodila električnu energiju 24 godine.

Velika Britanija od 1957. nije potrošila tako malo ugljena i plina

Obnovljiva energija se šesterostruko povećala od 2008. jer je Ujedinjeno Kraljevstvo izgradilo velik broj vjetroelektrana i solarnih elektrana, a velika elektrana na ugljen Drax pretvorila je neke od svojih proizvodnih jedinica u pogone koji proizvode energiju od peleta biomase.

Također, potražnja za električnom energijom pala je za 22 posto od vrhunca u 2005. godine kao posljedica energetski učinkovitijih domova i uređaja, kao i padom industrijskog proizvodnog sektora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Očekuje se da će se potražnja za električnom energijom udvostručiti jer Ujedinjeno Kraljevstvo ima za cilj smanjiti emisije na nulu do 2050. godine. Ovaj plan se uvelike oslanja na zamjenu fosilnih goriva za transport i grijanje električnim alternativama.

Proteklih tjedana, Britanci su dali zeleno svjetlo za još četiri velike offshore vjetroelektrane u vodama Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući najveću svjetsku offshore vjetroelektranu Hornsea 3, koju će graditi danska tvrtka Ørsted na obali Sjevernog Yorkshirea.