Grad Zagreb/Canva

Zagreb ima aplikaciju koja pomaže u izradi solara: ‘Sve je besplatno, nema više šaltera’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca predstavio je u utorak nove iskorake u solarnoj tranziciji Grada.

Radi se o aplikaciji za izračun sunčanog potencijala krovova koju su predstgavili u novoj fazi “Sunčani Potencijal” namijenjenog građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svojoj nekretnini, s naprednim funkcionalnostima. Jedna od njih je ta uključuje tu aplikaciju, odnosno slanje dokumentacije HEP-u za provjeru mogućnosti priključenja u samo nekoliko klikova preko NIAS sustava, tj. sustava e-Građani.

Građani u aplikaciji tako mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko košta elektrana, koje će financijske uštede ostvariti, i kada će se isplatiti investicija, navode u gradu.

– Predstavljamo novo rješenje za koje vjerujemo da će pomoći građanima da lakše sudjeluju u solarnoj tranziciji Grada Zagreba. Već neko vrijeme radimo na aplikaciji. Želimo da građani vide koji je njihov potencijal za solarne panele, koliko bismo ih trebali postaviti, koliko bi to koštalo te kada bi se to isplatilo. U tom smislu predstavljen je alat koji se zove Sunčani potencijal. Primarno je namijenjen onima koji žele izraditi sunčanu elektranu na svojem krovu – rekao je Tomašević.

– Taj alat povlači podatke od Državne geodetske uprave koji su 3D mapirali zgrade u Zagrebu, zajedno s kosinama i površinama krovova, pa se tako dolazi do podataka o solarnim potencijalima krovova. Ono što je novo, osim što se stalno uvode novi podaci, jest i to da se aplikaciji može pristupiti i preko sustava e-Građani. Nakon što se građani prijave u NIAAS sustav, mogu pokrenuti i aplikaciju Sunčani potencijal jer im alat izračunava financijsku uštedu.

– Povrat investicije u gradu Zagrebu s današnjim cijenama električne energije je 10 godina, uz prosječni životni vijek sunčane elektrane od 25 godina – objasnio je Tomašević. Istaknuo je i kako je sada idejno rješenje besplatno pa se i tu radi o dodatnim uštedama od nekoliko stotina eura za građane. „Radi se o mogućnosti koja u Hrvatskoj za sada postoji samo u Zagrebu, i koja je rijetka i na europskoj razini, a koju je po uzoru na Zagreb počeo provoditi i Grad Split”.

– Prije godinu i pol pokazivala je samo informativni izračun, sad možemo pratiti jer daje izračun, ali radi i idejni projekt. Direktno se kroz aplikaciju može predati suglasnost HEP-u. Nema više šaltera, ne mora se obilaziti nikoga, sve dobiju besplatno. Nikad lakše nije bilo sudjelovati u energetskoj tranziciji”, rekao je gradonačelnik.

Ravnatelj Domac je naveo da se u budućnosti planira razvoj dodatnih funkcionalnosti za energetske zajednice, čime Grad Zagreb svojim građanima osigurava stabilnu i sigurnu cijenu energije i pridonosi održivom razvoju grada.

“Sunčani Potencijal – Idejno Rješenje” nastavak je prethodne faze alata, “Sunčani Potencijal – Informativni Izračun,” koja je omogućavala preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane. Novi alat značajno unaprjeđuje ovu funkcionalnost pružajući detaljne informacije potrebne za uspješno priključenje sunčane elektrane na mrežu.

Kalkulator će vam potom izbaciti trenutnu godišnju potrošnju i kolika bi potrošnja bila sa ugrađenim solarom, ali i ekvivalent u broju posađenih stabala.