Canva

Koliko štedi solarna elektrana? Isprobajte kaluklator uštede

Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje. Možda običnom potrošaču te brojke ne govore puno, ali kada se raščlane na broj priključaka po godini, jasno je da interes za ugradnjom sunčanih elektrana stalno raste. Ne tako davne 2019. godine na HEP-ovu su se mrežu priključila 103 kućanstva i 153 poduzeća sa sunčanim elektranama. Taj je broj iduće tri godine rastao, ali je ostajao u troznamenkastim okvirima. Nagli skok dogodio se 2022. godine s pojavom energetske krize kada se na mrežu priključilo 2.457 kućanstava i 576 poduzetničkih subjekata. Prošle godine rast broja priključaka bio je još izrazitiji što ukazuje podatak da je 6.747 privatnih i 1.846 poduzetničkih objekta na svoje objekte postavilo solarne panele.

Razloga za rast broja sunčanih elektrana je više, a među glavnima se ističu neizvjesnost vezana za cijenu električne energije te poticaji koji se nude za postavljanje obnovljivih izvora energije. Koprivničko-križevačka županija već nekoliko godina kućanstvima nudi poticaje za ugradnju sunčanih elektrana, a zbog sve većeg interesa građanstava ukupna svota novca za tu namjenu u njezinom proračunu raste. Početkom svibnja zaključili su novi natječaj ukupne vrijednosti 300.000 eura putem kojeg korisnici mogu ostvariti do 50 posto donacija. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac kaže da se definitivno isplati ugraditi sunčanu elektranu, jer smanjuje izdvajanja iz kućnog budžeta, ali i pridonosi smanjenju ispuštanja štetnih stakleničkih plinova u atmosferu, zaključuje Štimac

Na stranici Energije Naturalis možete i sami izračunati koliko bi otprilike mogli uštedjeti postavljanjem solarne elektrane na svoj krov.

Naravno, razina uštede ovisi o području u kojem živite i broju sunčanih sati, a na kalkulatoru tako trebate unijeti svoju trenutnu mjesečnu potrošnju u eurima ili u kWh te županiju u kojoj stanujete

Kalkulator će vam potom izbaciti trenutnu godišnju potrošnju i kolika bi potrošnja bila sa ugrađenim solarom, ali i ekvivalent u broju posađenih stabala.